МВС закликало покупців вживаних автомобілів отримувати експертне дослідження

МВС закликало покупців вживаних автомобілів отримувати експертне дослідження

06 квітня 2024
0

Головний сервісний центр МВС України закликав оформляти договір купівлі-продажу автомобіля у сервісному центрі МВС, а також отримувати експертне дослідження транспортного засобу. Це захист від придбання проблемної машини.

У 2023 році в Україні скасували обов'язкове експертне дослідження автомобілів в Експертній службі МВС при їх купівлі. Але це можна зробити добровільно, за бажанням покупця. Обов'язково отримувати експертне дослідження мають лише автомобілісти під час реєстрації ТЗ, ввезених з-за кордону.

У сервісних центрах МВС постійно виявляють проблемні автомобілі. Тому перед покупкою краще отримати експертне дослідження. Так, нещодавно на Київщині покупець BMW X6 замовив експертне дослідження цього кросовера в Експертній службі МВС. Виявилося, що у нього ідентифікаційний номер кузова змінювався кустарним способом. Зібрані матеріали та сам кросовер BMW X6 передали поліції, а його власнику довелося давати пояснення правоохоронцям.

Експертне дослідження проводиться працівниками Експертної служби МВС за заявою власника. Вартість для вітчизняного транспорту становить 244 грн, а для транспорту іноземного виробництва - 303 грн. Записатися на експертне дослідження автомобіля можна через термінали у сервісних центрах МВС, а також онлайн на сайті Головного сервісного центру МВС або на сайті Експертної служби МВС.

Експерти вивчають номерне позначення двигуна, кузова чи шасі. Процес займає мінімум часу (приблизно 20 хвилин, як стверджує МВС, але насправді близько 1 години). Висновок, складений за результатами експертного дослідження, або відомості, що містяться в ньому, вносяться до електронного реєстру. Отримати реєстраційні послуги у сервісному центрі МВС можна незалежно від місця проведення експертного дослідження. Висновок Експертної служби МВС дійсний 10 днів.

Обов'язкове експертне дослідження автомобілів скасували у червні 2023 року, щоб сервісні центри МВС швидше обслуговували автомобілістів. Внаслідок цього українці стали рідше замовляти експертне дослідження. Так, наприклад, у Полтавській області кількість охочих скористатися цією послугою знизилася приблизно на 20%.

Ще одна причина, чому скасували обов'язкове експертне дослідження автомобілів, полягає в тому, щоб можна було ввести розмитнення євроблях у мобільному додатку «Дія». Очікується, що ця послуга з'явиться у 2024 році. У Верховній Раді вже зареєстрували відповідний законопроєкт.

Джерело: Today.ua

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація