Салон Porsche 911 зробили екологічним

Салон Porsche 911 зробили екологічним

03 лютого 2023
0

Дизайн-студія відомого британського дизайнера Яна Каллума презентувала власне бачення екологічно чистого автомобіля майбутнього. Свої ідеї автори проєкту продемонстрували на прикладі Porsche 911. Салон спорткара оздобили матеріалами із різноманітних побутових відходів: яєчної шкаралупи, кавової макухи, червоної сочевиці, волоських горіхів та рису.

У якості консультанта до проєкту залучили компанію Ottan, яка спеціалізується на екологічних технологіях. Зокрема, завдяки її фахівцям створили гладкий непрозорий матеріал із яєчної шкаралупи та смоли, що на 78% складається із переробки. Його використовували на накладці склопідйомника. Додавши до суміші волоських горіхів розробники збільшили вміст вторинної сировини до 84%. Зі слів Каллума, для виготовлення напівпрозорих матеріалів для кришок ламп та вимикачів із підсвічуванням також підходять прострочений рис та сочевиця.

Традиційний у оздобленній салона пластик дизайнери замінили матеріалом із кавової макухи. Центральну частину сидінь експериментального Porsche 911 обтянули текстилем. Він виготовлений із виловлених у океані пластикових відходів. Боковини сидінь - із матеріалу, сировиною для якого стали пластикові пляшки. Як зазначається, на масі автомобіля заміна оздоблення на екологічно чисте не вплинула.

Надалі Каллум планує розширити асортименти еко-матеріалів. Дизайн-студія вже розробила композит із конопляного прядива та льону. Він уже доступний покупцям скутера Barq EV. У серійних автомобілях матеріали із переробленої сочевиці та кавової макухи можуть з'явитися найближчим часом.

У цьому напрямку також працюють такі компанії як BMW та Volvo. Зокрема, новий Volvo EX90 містить майже 50 кг переробленого пластику та матеріалів на біологічній основі. А компанія BMW у 2021 році показала концепт iVision Circular, повністю виготовлений із «переробки». Із 2025 року матеріали із перероблених рибальських сіток з’являться у серійних автомобілях баварської марки.

Джерело: Авто Центр

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація