Сірчані батареї Theion збільшать дальність ходу електромобілів до 1400 км

Сірчані батареї Theion збільшать дальність ходу електромобілів до 1400 км

05 квітня 2022
0

Обмежений запас ходу - одне з головних критичних зауважень, які чуєш на адресу електромобіля. Незважаючи на те, що все частіше заряду акумулятора вистачає на 500 км, паливо, що викопується, поки може дати більше. Німецький стартап Theion обіцяє змінити розклад та випустити комерційну версію сірчаної батареї на 1400 км у 2024 році.

Назва компанії походить від грецького слова «сірка», ключового компонента технології. На думку глави Theion Ульріха Емеса, сірка має всі необхідні властивості, щоб зробити революцію в хімії акумуляторів. Цей мінерал набагато частіше зустрічається в природі, ніж ті, що застосовуються у виробництві літій-іонних елементів, хоча має схожий потенціал енергетичної щільності.

«Існуюча технологія батарей використовують для виготовлення катодів нікель, марганець та кобальт, - сказав Емес. - Її називають NMC 811, бо у ній 80% нікелю, 10% кобальту та 10% марганцю. У нашому випадку ми замінили NMC 811 на сірку».

Крім того, мідь та алюміній для струмознімача замінили на графен. Так що новий акумулятор складається виключно з літій-металевої фольги, сірки та вуглецю. Сірку попередньо перетворять на кристалічну форму шляхом нагрівання, але температура для цього потрібно невисока, всього 112 градусів Цельсія.

Theion обіцяє радикально підвищити «щільність» батареї, так щоб вони менше важили і займали менше місця при тій же ємності. Перше покоління сірчаних акумуляторів компанії вже досягло 500 Вт*год/кг і 800 Вт*год/л, що набагато більше, ніж у елементів 2170, які використовує Tesla. Друге покоління обіцяє 700 Вт*год/кг і 1000 Вт*год/л. Тобто для електромобіля із запасом ходу на 1400 км маса акумулятора складе 225 кг – приблизно на 60 кг менше, ніж зараз важить батарея для Tesla Model 3 Long Range, що забезпечує 600 км пробігу.

У четвертого покоління батарей Theion, яке має з'явитися в 2025, будуть показники 900 Вт*год/кг і 1500 Вт*год/л - вони будуть займати приблизно чверть простору акумулятора Tesla Model 3 Long Range.

Також стартап обицяє суттєве зниження витрат на батареї. «Наша мета - 30 євро за кіловат-годину, порівняно з €90 за кіловат-годину сьогодні», - заявив Емес. Справа не лише у дешевших матеріалах, а й у скороченні споживання енергії на 90%.

Імовірно, першими зможуть скористатися технологією Theion не виробники автомобілів, а авіакосмічні компанії та розробники аеротаксії. Потім на черзі мобільні пристрої. І тільки потім, коли виробництво досягне чималих масштабів, електрокари.

Джерело: internetua.com

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація