У гонитві за майбутнім: як компанія Ford створила суперкар GT для випробування технологій майбутнього

У гонитві за майбутнім: як компанія Ford створила суперкар GT для випробування технологій майбутнього

19 травня 2017
0
  • Переможець перегонів, новий суперкар Ford GT став платформою для тестування нових технологій і досконалих легких матеріалів, що в майбутньому будуть використовуватись для легкових авто, вантажівок, позашляховиків та електромобілів Ford
  • Заднє крило, заявка на патент щодо якого перебуває на розгляді, поліпшує ходові якості автомобіля на гоночному треку: подібно до крила літака, воно змінює форму і збільшує притискне зусилля, яке діє на автомобіль, а також практично не впливає на аеродинамічний опір і забезпечує поліпшене прискорення, проходження поворотів і гальмування
  • Аеродинаміка GT гарантує позитивне притискне зусилля у будь-яких умовах, забезпечуючи видатну курсову стійкість та зчеплення з поверхнею як на гоночному треку, так і за його межами

Працюючи над розробкою надпотужного Ford GT, ініціатори створення суперкара зробили все для того, щоб він не тільки перемагав у перегонах, але й став тестовим стендом для нових технологій та ідей, які можна було б використовувати в усій лінійці автомобілів Ford.

Коли у 2013 році ми почали роботу над новим Ford GT, перед командою стояло три завдання, – говорить виконавчий віце-президент з розробки продуктів та головний технічний директор Ford Радж Нейр (Raj Nair). – Перша ціль полягала у використанні цього автомобіля як навчального майданчика для наших інженерів у ході розробки нових технологій для двигунів та поглиблення наших знань щодо аеродинаміки. По-друге, ми прагнули розширити межі використання сучасних матеріалів, таких як легке вуглецеве волокно. А по-третє — ми заповзялись перемогти у перегонах «24 години Ле-Мана», які багато хто вважає найбільш авторитетним випробуванням на витривалість та ефективність».

Поки команда працювала над розробкою GT, компанія Ford об’єднала кілька підрозділів, що працювали у сфері надпотужних автомобілів (Ford SVT, Team RS, Ford Racing і підрозділ, який займався запчастинами для надпотужних автомобілів та ліцензуванням товарів), в одну групу під назвою Ford Performance.

Без такої інтегрованої командної роботи та комбінованої організації створення нового Ford GT у його нинішній формі було б неможливим, – говорить Дейв Періцак (Dave Pericak), головний директор Ford Performance. – Такий тип співпраці мав критичне значення не лише для повернення до життя Ford GT, але й для здійснення експериментів з інноваціями, необхідними для створення унікального суперкара».

GT давно відомий своєю здатністю надихати. Наприклад, Ford GT зразка 2005 року отримав легкий алюмінієвий кузов, завдяки чому вдалось зменшити масу автомобіля і поліпшити його динаміку.

Завдяки досвіду, отриманому в ході його виробництва, стало можливим інноваційне застосування алюмінієвих сплавів високої міцності в сучасній лінійці пікапів Ford серії F: автомобілі полегшали на сотні кілограмів, що позитивно позначилось на характеристиках, ходових якостях та витраті пального.

Аеродинаміка стає ще динамічнішою

Хоча GT навіть у нерухомому стані викликає відчуття швидкості, команда оптимізувала всі без винятку контури, щоб максимально поліпшити його аеродинамічні якості.

Ключова мета полягала у зменшенні аеродинамічного опору та оптимізації притискного зусилля, яке забезпечує курсову стійкість автомобіля на гоночному треку та поліпшує характеристики прискорення, проходження поворотів і гальмування.

Аеродинаміка GT змінюється залежно від потреби і підлаштовується під різні умови руху. Таку можливість забезпечують розміщені по всьому кузову рухомі елементи, такі як повітроводи спеціальної конструкції у передній частині та велике висувне крило. Заслонки відкриваються і закриваються залежно від того, підняте чи опущене крило GT, забезпечуючи аеродинамічний баланс автомобіля по всій його довжині на будь-якій швидкості. Коли крило підняте, повітроводи закриваються для збільшення притискного зусилля. Якщо крило опущене, з метою зменшення притискного зусилля повітроводи відкриваються.

Крило суперкара виготовлене за новітньою технологією Ford, заявка на патент щодо якої перебуває на розгляді. Конструкція крила дозволяє змінювати форму аеродинамічної поверхні і в повністю розгорнутому вигляді забезпечує його максимальну ефективність. Ще одна особливість унікального дизайну — наявність щитка Гурней, що у поєднанні з можливістю зміни форми крила забезпечує збільшення загальної ефективності на 14%.

Навіть двигун GT сприяє поліпшенню аеродинамічних характеристик автомобіля. Завдяки компактним розмірам 6-циліндрового двигуна EcoBoost команда розробників змогла звузити «фюзеляж» моделі до більш ефективних розмірів, що було б неможливим у випадку з більшим двигуном V8. Крім того, за рахунок низько розташованих турбонагнітачів та винесених попереду задніх коліс проміжних охолоджувачів вдалось максимально звузити розміри кузова у районі двигуна.

Аеродинаміка GT забезпечує позитивну притискну силу у будь-яких умовах. При збільшеному кліренсі 30% притискного зусилля припадає на передню частину автомобіля. При зменшеному кліренсі притискне зусилля у передній частині зберігається на рівні 29%.

Корекція фігури

Вуглецеве волокно — важливий новий елемент конструкції GT, що дозволив не лише зменшити вагу, але й втілити на практиці обтічні форми кузова, що було б неможливим у разі використання сталі чи алюмінію.

У рамках співпраці зі своїми партнерами, серед яких компанії Multimatic та DowAksa, Ford розробляє нові методи, здатні забезпечити у майбутньому швидке і масове виробництво деталей з вуглецевого волокна.

Наприклад, з алюмінію чи сталі неможливо було б виготовити характерні опори-«контрфорси» GT, що простираються від даху до задніх крил, оскільки традиційні методи штампування металевих деталей накладають певні обмеження. Вуглецеве волокно придатне для виготовлення деталей складної геометричної форми, оскільки його можна нарізати подібно до тканини, а твердне цей матеріал під впливом високої температури.

Оснащуємо двигун GT і не тільки

3,5-літровий двигун EcoBoost, яким оснащується Ford GT — найпотужніша версія EcoBoost за всю історію компанії: агрегат видає 647 кінських сил*. Робота над цим двигуном тривала паралельно з розробкою гоночної версії двигуна для GT та 3,5-літрового двигуна EcoBoost для надпотужного пікапа-позашляховика F-150 Raptor. Останній майже на 60% складається з деталей, ідентичних до компонентів двигуна GT.

Під час перегонів колінчасті вали тестового двигуна, яким оснащувався прототип Daytona, тріскались від жахливого навантаження. Оскільки часу для підготовки до перегонів на витривалість у Себрінгу залишалось надто мало, команда прийняла ключове рішення — оснастити двигун прототипа Daytona колінчастим валом від досерійної версії F-150 Raptor. Того року прототип Daytona вперше став переможцем перегонів у Себрінгу.

Створений нами двигун за своїми можливостями перевершив обмеження, що накладаються традиційними програмами розробки, і це дуже важливо, оскільки ми продовжуємо удосконалювати технологію EcoBoost, яка є ключовим компонентом глобального модельного ряду компанії», – сказав Боб Фаскетті (Bob Fascetti), віце-президент Ford з розробки силових агрегатів.

Крім того, команда розробила інноваційну технологію для боротьби з ефектом турбоями, що дозволяє забезпечити максимальну динаміку GT на виході з поворотів. Принцип дії цієї технології полягає у наступному: вона залишає дросельну заслінку відкритою, коли водій не натискає на педаль акселератора. Паливні форсунки при цьому відключені, проте частота обертання турбіни нагнітача і тиск наддуву підтримуються на сталому рівні. Завдяки цьому при натисканні на педаль акселератора забезпечуються швидша реакція двигуна та прискорення.

Додаткове поліпшення динамічних характеристик двигуна забезпечує нова система впорскування пального, що поєднує можливості технологій безпосереднього та розподіленого впорскування. Завдяки цьому досягається покращена чутливість двигуна. У парі з двигуном працює надзвичайно чутлива 7-ступінчаста коробка передач з двома зчепленнями, яка забезпечує майже миттєве перемикання передач та винятковий рівень контролю.

Нижче і нижче

Усі заходи щодо зниження ваги та удосконалення двигуна були спрямовані на досягнення єдиної мети — створення найшвидшого та найефективнішого Ford GT в історії, – говорить Періцак. – Після отримання бажаного результату ми скористалися можливостями, які дала зекономлена вага, для створення дійсно інноваційної технології, завдяки якій автомобіль став ще швидшим і ще приємнішим у керуванні».

До переліку цих технологій входить гідравлічна підвіска GT, яка дозволяє змінювати дорожній просвіт одним поворотом регулятора вибору режимів руху.

При перемиканні з режиму Normal у режим Track кузов опускається на 50 мм — значення, яке водій може побачити і відчути. У режимі Track піднімається крило і закриваються повітроводи переднього сплітера, завдяки чому притискне зусилля збільшується до значення, оптимального для хвацьких заїздів на закритих трасах.

При виборі режиму руху GT, що призводить до зменшення дорожнього просвіту, змінюється коефіцієнт пружності пружин і налаштування відповідних амортизаторів та активних аеродинамічних елементів. Ефективна взаємодія усіх цих компонентів дозволяє об’єднати два унікальні автомобілі в одному.

Ще одна особливість гідравлічної підвіски — режим руху з піднятою передньою частиною, який дозволяє GT впевнено долати «лежачих поліцейських» та під’їзні доріжки. При потребі на швидкості до 40 км/год (25 миль/год) водій може збільшити висоту передньої частини кузова. У разі збільшення швидкості до 40 км/год (25 миль/год) і вище система автоматично опускає передню частину кузова.

Технології для всіх

Уся конструкція суперкара слугує яскравим свідченням важливості GT як випробувального стенда для нових технологій. Деякі інновації, такі як зниження ваги за рахунок вуглецевого волокна, орієнтовані на довгострокову перспективу, тоді як ряд інших рішень вже скоро можна буде побачити у виставкових залах дилерських центрів.

Крім того, компанія стрімко нарощує зусилля щодо розробки режимів руху з можливістю персоналізації, за допомогою яких водії зможуть підлаштовувати ходові якості автомобіля до конкретних умов руху. Зокрема, розроблений для Ford GT режим Track, що доступний також у відзначеному численними нагородами Ford Focus RS, а в наступному році вперше з’явиться у новому Fiesta ST, дозволить ентузіастам з максимальною ефективністю використати спортивний потенціал автомобілів.

У той час, як нові моделі Ford GT продовжують з’являтись на під’їзних доріжках щасливих власників, інші клієнти Ford теж можуть розраховувати на оснащення своїх майбутніх автомобілів технологіями, запозиченими у цього суперкара.

Джерело: WINNER

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація