У Верховній Раді пояснили, які саме автомобілі вилучатимуть у громадян на потреби ЗСУ

У Верховній Раді пояснили, які саме автомобілі вилучатимуть у громадян на потреби ЗСУ

15 квітня 2024
2

Як вже повідомлялось раніше, на минулому тижні був прийнятий законопроєкт про мобілізацію №10449, який крім іншого передбаає, що під час дії воєнного стану держава може вилучати транспортні засоби у громадян для потреб Сил оборони України. Відповідне положення й раніше було у законодавстві, такі норми додали й до законопроекту № 10449 про мобілізацію в Україні.

Втім, представник Комітету з питань національної безпеки, оборони і розвідки Федір Веніславський зазначив, що йдеться про спеціальні ТЗ і що 90% громадян це не торкнеться.

«Конституція України допускає обмеження прав свобод людини і громадянина. В тому числі, акцентую вашу увагу, в питаннях володіння і користування, розпорядження своєю власністю, держава може обмежити це право в умовах воєнного стану. Це правило, за великим рахунком, існує в нинішньому законі про мобілізацію, яке передбачає можливість мобілізації транспортних засобів підприємств, організацій і громадян», - зауважив Веніславський.

Йдеться про тимчасове вилучення або безповоротне, але з компенсацією вартості. Втім, якщо транспортний засіб є єдиним у громадянина, його не вилучатимуть. На потреби армії можут вилучати виключно спеціфічний транспорт, а не, наприклад, звичайні легковики.

«Мова йде про вантажні автомобілі для перевезення боєприпасів, особового складу, про спеціальну техніку, яка може забезпечувати чи здійснювати інженерні забезпечення Збройних Сил. І про позашляховики, які також можуть допомагати при виконанні тих чи інших завдань в умовах бездоріжжя. Легкових транспортних засобів точно в таких потребах немає. Тому ніхто не буде вилучати звичайні автомобілі легкові, які є в громадян».

Джерело: AUTO-Consulting

Обговорення новини

Закарпаттячко  

Тю... А на чому воєнкому на роботу тоді їздити?

+4ВІДПОВІСТИ  
Tatuanin Tatuanin  

Я подивлюся, як воєнкоми свої джипарі повіддають... Бо вони напевно на своїх жінок попереоформлювали швидко

+5ВІДПОВІСТИ  

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація