Українські нафтотрейдери забезпечили Польщі 330 млн доларів доходу

Українські нафтотрейдери забезпечили Польщі 330 млн доларів доходу

21 березня 2024
0

Українські імпортери нафтопродуктів забезпечили польським компаніям у сфері постачання і транспортування близько $330 млн доходу в 2022-2023 роках. Такі розрахунки навів директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

У своїй авторській колонці «Як Україна допомагає Польщі» експерт зазначає, що польський напрямок імпорту нафтопродуктів з 0% 2021 року зріс до 36% у 2023-му. В абсолютних цифрах 2023 року це 2,1 млн т бензину, дизпального й скрапленого газу.

З них 20% - пальне польського виробництва, решта - транзит із польських портів, Німеччини й Литви з Латвією. 70% обсягу надійшло залізницею, решта - автомобільним транспортом.

«Отже, Україна надала імпульс завантаженню польських НПЗ, портів, залізниці, автошляхів», - зауважує Куюн.

Окрім цього, на його погляд, завдяки Україні сформовано великий пакет замовлень польським трейдерам, які останні два роки звітують про історичні рекорди прибутків.

«Останнє можна трактувати і як рекордні податки у польський бюджет», - наголошує автор.

За його розрахунками, якщо взяти середні тарифи на перевалку в портах, залізничне транспортування, перевалку на кордоні з вузької на широку колію й витрати на автоперевезення, це буде близько $330 млн за 2022-2023 роки.

Разом із цим він не виключає, що сума насправді може бути більшою, бо премії на пальне 2022 року «були фантастичними».

«Ще раз - це не товарообіг (той вимірюється мільярдами євро), це заробіток державних і приватних компаній Польщі», - додав Куюн.

Він також звернув увагу й на інвестиційні проєкти українських операторів у Польщі, зокрема UPG, яка інвестувала у придбання перевалювального терміналу у польському Щецині й провела модернізацію підприємства і створила чимало робочих місць.

«Мені особисто прикро чути, коли польські політики кажуть про Україну винятково у контексті допомоги, хоча ніколи не згадують і не говорять своїм виборцям про те, скільки їхня країна отримала за рахунок появи такого партнера, як Україна», - підсумував С.Куюн.

Джерело: enkorr

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація