10 причин остановки авто! Если кто забыл

10 причин остановки авто! Если кто забыл

22 жовтня 2021
5

Перевірка документів для профілактики не є законною підставою для зупинки транспортного засобу. Перелік причин чітко виписаний у законодавстві.

Патрульна поліція не має права зупиняти транспортні засоби для перевірки документів у профілактичних цілях. Про це повідомляє Асоціація автомобільного транспорту та інфраструктури, посилаючись на рішення суду, яким визнано такі дії неправомірними.

Повідомляється, що в суді розглядалася справа, у якій позивач оспорював причину зупинки патрульними та штраф за ч 1. Ст.126 КУпАП (керування транспортним засобом особою, яка не має при собі або не пред'явила для перевірки посвідчення водія, реєстраційний документ на транспортний засіб і поліс ОСАГО).

З'ясувалося, що інспектор патрульної поліції зупинив автомобіль і попросив водія пред'явити права й техпаспорт. Водій поцікавився причиною зупинки, а поліцейський відповів, що це "профілактичні заходи".

Водій повідомив, що така причина для зупинки відсутня в законі "Про Національну поліцію" і відмовився пред'являти документи. Інспектор виніс постанову про порушення ч 1. Ст.126 КУпАП і виписав штраф у розмірі 425 гривень.

У ході розгляду справи суд проаналізував перелік підстав для зупинки транспортного засобу в Ст. 35 закону "Про Національну поліцію" та встановив, що там немає такої причини як "профілактичні заходи". Дії поліцейських визнали неправомірними, позов був задоволений і штраф скасували.

Нагадуємо, що Ст. 35 Закону України "Про Національну поліцію" чітко констатує причини, які можуть стати підставою для зупинки транспортного засобу.

10 причин для зупинки транспортного засобу Патрульною поліцією:

  • якщо водій порушив Правила дорожнього руху;
  • якщо є очевидні ознаки, що свідчать про технічну несправність транспортного засобу;
  • якщо є інформація, яка свідчить про причетність водія або пасажирів транспортного засобу до скоєння ДТП, кримінального або адміністративного правопорушення, або якщо є інформація, яка свідчить про те, що транспортний засіб або вантаж можуть бути об'єктом або знаряддям вчинення ДТП, кримінального або адміністративного правопорушення;
  • якщо транспортний засіб перебуває в розшуку;
  • якщо необхідно здійснити опитування водія чи пасажирів про обставини скоєння ДТП, кримінального або адміністративного правопорушення, свідками якого вони є або могли бути;
  • якщо необхідно залучити водія транспортного засобу до надання допомоги іншим учасникам дорожнього руху або поліцейським або як свідка при оформленні протоколів про адміністративні правопорушення чи матеріалів ДТП;
  • якщо уповноважений орган державної влади прийняв рішення про обмеження або заборону руху;
  • якщо спосіб закріплення вантажу на транспортному засобі створює небезпеку для інших учасників дорожнього руху;
  • порушення порядку визначення та використання на транспортному засобі спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв;
  • якщо зупинка транспортного засобу, зареєстрованого в іншій країні, проводиться з метою виявлення його передачі у володіння, користування або розпорядження особам, які не ввозять такий транспортний засіб на митну територію України або не поміщали його в митний режим транзиту.
Джерело: Фокус

Обговорення новини

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація
Y K  

3-й пункт.
Они на него ссылаться могут всегда !
Нам позвонили и сообщили, что вы не включили поворотник ! Это нормальная причина остановки по 3-му пункту ? Или у меня индивидуальные номерные знаки. Останавливает патрулька и ссылается на 3-й пункт.
Есть информация. Говорю какая информация - Ваши номера и есть информация. У нас есть догадка, что они поддельные, нам нужно проверить это.

Чтоооо ? Закон о новой полиции ? Да идите с таким законом и д**илами в погонах !!!! Есть нормальные патрульные, но их либо меняет система на таких же д**лов. Либо их гнобят свои же, а потом п**дят на крысу ! Такое уже было у нас в Днепре ! Ганьба

+4ВІДПОВІСТИ  
Kvasoff  

Y K, йой друже, навіщо так емоційно?
Д**іли є скрізь, навіть серед водіїв...скажу страшну річ... Серед водіїв їх набагато більше ніж серед поліцейських)))

+4-1ВІДПОВІСТИ  
Jercy VZ  

Y K, Куницкий Александр как то снимал видео по этому поводу.
Если остановлен по 3 пункту, то нужно запрашивать документальное подтверждение типа "ориентировка", на чем основывались полицаи, останавливая Вас. Если документа нет - тогда остановка не законна.

+1ВІДПОВІСТИ  
Показати ще 1
Igorkoc44  

А якщо зупинили по 2му пункті і кажуть тіпа поворотник не працює, ти дивишся дійсно лампа згоріла, а пізніше інспектор каже відкрий капот для провірки номеру кузова та двигуна! Чи правомірні дії інспектора? Що в такому випадку потрібно вввдповідати? Дякую!

ВІДПОВІСТИ  

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація