Американський газ буксує на польському й румунському кордонах

Американський газ буксує на польському й румунському кордонах

25 листопада 2023
0

Цього тижня ціни на скраплений газ на східних терміналах Польщі й у країнах Балтії не зазнали суттєвих змін. На умовах DAP Ягодин ціни на ПБТ з польських базисів становлять $795-865/т, що відповідає рівням минулого тижня. На балтійських ГНС середня вартість несуттєво зросла, до $787-859/т. Утім, фактичні ціни на кордоні відчутно зростають, оскільки перевізники вимушені обирати словацькі й угорські КПП для в'їзду в Україну, що підвищує вартість доставки ресурсу до України.

Перетин польсько-українського кордону залишається ускладненим через страйки польських перевізників й підвищені вимоги до документів з боку української митниці.

«Кожного разу доводиться обирати новий маршрут, де можна проїхати якнайшвидше», - каже трейдер з Києва.

Вкупі ці чинники впливають на динаміку імпорту скрапленого газу з західного напрямку. Якщо у вересні розмитнювалося в середньому 67 газовозів на добу, то за останні два тижні з польського й балтійського напрямків оформлення щодня проходить лише 31 автомобіль.

Цього тижня кілька компаній повідомило enkorr про складнощі з розмитненням газу американського походження, що відвантажувався з Польщі.

«Питання щодо американського продукту досі виникають, тому що митники по-різному читають документи. Але останнім часом ми відвантажуємо небагато продукту США», - каже польський постачальник.

Вартість гуртових партій автогазу на східних терміналах для внутрішнього ринку Польщі порівняно з минулим тижнем не змінилася. Пропан-бутанова суміш російського походження пропонується за 2 650-2 700 зл/т ($660-673/т) FCA, продукт європейського й американського виробництва продається за 3 100-3 200 зл/т ($773-798/т) FCA.

Спотові партії газу у вагонах пропонувалися за $850-860/т на умовах DAP Ізов/Ягодин, це на $20-40/т менше порівняно з серединою листопада. Цього тижня компанії розмитнювали залізничні обсяги за $770-875/т.

Вартість залізничних партій пропану в балтійських портах Польщі цього тижня зменшилася на $20-40/т й становить $700-740/т. З урахуванням транспорту до українського кордону морський газ коштуватиме $810-850/т DAP Ягодин/Ізов. Діапазон цін залізничних партій ПБТ на білорусько-польському кордоні цього тижня розширився до $485-517/т DAP Брест, проте середня ціна не змінилася.

На румунському напрямку ціни на газ цього тижня не змінилися. З терміналу в Мангалії суміш відвантажують за $800/т. Автомобільні партії ПБТ у Галаці відвантажуються за $795-800/т, продукт із високим вмістом пропану було продано за $805-815/т.

Учасники ринку повідомляють про затримку оформлення автомобільних партій американського газу, який відвантажувала компанія Bulmarket. Так, із 17 до 23 листопада нерозмитненими залишалося приблизно 180 газовозів, але вранці 24 листопада розмитнення відновилося. Згідно з документами, які надає компанія Bulmarket, газ відвантажувався з хабу, в якому змішується ресурс кількох американських виробників, що майже унеможливлює отримання сертифікату первинного виробника.

«У міжнародній практиці для морського ресурсу більш цінним вважається сертифікат SGS або іншого міжнародного інспектора, але в української митниці інші вимоги», - каже один з імпортерів, чиї газовози чекають на розмитнення.

Джерело enkorr у ДМС повідомило, що зрештою постачальник надав необхідні документи. Для уникнення затримок розмитнення ресурсу митники радять імпортерам більш прискіпливо вивчати пакет документів на партії продукту на предмет його повноти.

Джерело: enkorr

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація