Антимонопольний комітет повторно оштрафував КП «Київтранспарксервіс» за завищені ціни на паркування у Києві

Антимонопольний комітет повторно оштрафував КП «Київтранспарксервіс» за завищені ціни на паркування у Києві

16 жовтня 2023
0

Тимчасова адміністративна колегія Антимонопольного комітету оштрафувала КП «Київтранспарксервіс» на 3,3 млн грн за завищені ціни на паркування у Києві. Про це повідомляє пресслужба АМКУ.

«КП «Київтранспарксервіс» скористалося монопольним становищем під час формування калькуляції вартості паркування в Києві, а Київська міська військова адміністрація це порушення «легітимізувала», - зазначається у висновку ТАК АМКУ.

Так, колегія встановила, що «Київтранспарксервіс» займає монопольне становище в межах Києва та розраховує тарифи, виходячи з обсягу власних видатків.

Зокрема, аргументуючи встановлення тарифу на паркування в розмірі 35 гривень за годину в першій зоні (25 та 5 грн - у другій та третій відповідно), КП «Київтранспарксервіс» зазначає, що тариф має покривати, зокрема «матеріали для облаштування майданчиків», «благоустрій та утримання в належному стані паркувальних майданчиків», «облаштування відведених паркувальних майданчиків системами відеонагляду».

Водночас в АМКУ підкреслюють, що у кожному із згаданих пунктів відсутнє документальне підтвердження розрахованого розміру по зазначеним статтям затрат.

Спираючись на викладені факти, колегія визнала порушення законодавства про захист економічної конкуренції з боку КП «Київтранспарксервіс» та з боку Київської міської військової адміністрації.

Вона наголосила, що дії КП «Київтранспарксервіс» є порушенням законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку надання послуг з користування відведеними майданчиками для платного паркування транспортних засобів на вулицях і дорогах Києва та призводять до ущемлення інтересів споживачів. Це порушення було б неможливим за умов існування значної конкуренції на цьому ринку.

А дії Київської міської військової адміністрації (а саме: встановлення розпорядженням від 07.11.2022 № 735 тарифів КП «Київтранспарксервіс» на послуги з користування майданчиками для платного паркування транспортних засобів, які надаються КП, до яких включено вказані статті затрат) порушують законодавство про захист економічної конкуренції, легітимізуючи порушення, вчинене комунальниками.

За результатами розгляду, ТАК АМКУ оштрафувала КП «Київтранспарксервіс» на 3 300 000 гривень та зобов'язала комунальників та КМВА припинити правопорушення.

В АМКУ нагадали, що в серпні 2022 року ТАК АМКУ вже наклала на КП «Київтранспарксервіс» штраф у розмірі 1 484 750 грн за завищення тарифів на паркування, оскільки до планової калькуляції вартості послуг з утримання майданчиків для паркування транспортних засобів КМВА включала, зокрема, статті витрат «облаштування паркувального майданчика заїзними кишенями» та «обов'язкові платежі 60%».

Джерело: LIGA.net

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація