Автогаз не стомлюється дорожчати

Автогаз не стомлюється дорожчати

11 листопада 2023
0

Протягом тижня (з 6 по 10 листопада) середня роздрібна ціна на газ збільшилася на 1,65 грн, до 32,66 грн/л. Про це свідчить моніторинг Консалтингової групи «А-95».

Найбільше здорожчав газ у мережі KLO - на 3,20 грн, до 33,99 грн/л, найменше - в «Рур груп» і Marshal - на 0,50 грн, до 34,50 грн/л і 32,50 грн/л відповідно. Втім, ціна в мережі «Рур груп» і без того найбільша по країні. А ось найменша зафіксована на АЗК Prime у Кіровоградській області - 29,90 грн/л. У регіонах своєї присутності тримає одну з найнижчих цін лідер дисконт-руху «Авантаж 7» - 29,95 грн/л (+1 грн за тиждень).

У великих мережах вартість автогазу в середньому піднялася на 1,21 грн/л, у мережах нижнього цінового діапазону - на 1,81 грн/л.

У консолідованій мережі АЗС групи «Приват» (ANP, Avias тощо) вартість цього виду пального збільшилась протягом тижня на 1,95 грн, до 32,69 грн/л. За інформацією учасників ринку, в деяких регіонах країни мережа перейшла на продаж газу винятково на безготівкових умовах.

Після стрімкого здорожчання у вересні-жовтні співвідношення середніх цін на автогаз і бензин А-95 становить 59%, тоді як на 1 вересня - 45%. Останній раз цінове співвідношення доходило до 60% у серпні 2017 р. й грудні 2021 р. через низку чинників, які призвели до дефіциту ресурсу. Проте роздрібні оператори поки що суттєвого відтоку продажів не фіксують.

«Для автомобіліста, в якого ГБО встановлене давно, межа рентабельності за нинішніх цін на бензин становить 40-45 грн», - вважає менеджер однієї з великих паливних компаній. Водночас привабливість встановлення ГБО суттєво знизилася.

Частина операторів найближчим часом прогнозує новий етап здорожчання. Так, згідно з моніторингом «А-95», станом на 10 листопада середня вартість газу у столичному регіоні становить 60 800 грн/т, що еквівалентно вхідній ціні на АЗС на рівні 34,5 грн/л, тоді як середня по області - 32,50 грн. Таким чином, підвищення може скласти ще 2+ грн/л.

Тим часом не всі оператори налаштовані реалізувати потенціал зростання ціни. Оскільки більшість газу хоч і повільно, але надходить з-за кордону за нижчими цінами, власники вигідних імпортних контрактів досить просто можуть утримати ціну на стелі.

«Зараз компанії, які отримують імпортний газ, який було законтрактовано за $700-750, можуть легко притиснути ціною операторів, котрі не мають власного транспорту й зараз прикуті до аукціонів», - вважає менеджер невеликої мережі в центральній частині України, яка стоїть у середньому ціновому діапазоні.

З його слів, мережа не втратила продажі після стрибка цін, хоча від дискаунтерів її відділяє більше 1 грн/л.

«Я так розумію, що споживач починає «відтікати» від найдорожчих мереж, зокрема й до нас», - пояснює оператор.

За даними «А-95», у ТОП-5 імпортерів LPG в жовтні 2023 р. увійшли (в порядку зменшення) «БРСМ-Нафта», «Надєжда», ОККО, «Авантаж» і UPG.

Джерело: enkorr

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація