Блокада польських кордонів підігріває попит на залізничний імпорт LPG

Блокада польських кордонів підігріває попит на залізничний імпорт LPG

10 листопада 2023
0

Цього тижня вартість автомобільних партій газу на східних терміналах Польщі майже не змінилася. З урахуванням транспорту до українського кордону пропозиції польських компаній перебували у межах $799-865/т. На балтійських базисах пропан-бутанова суміш здорожчала на $9-12/т - до $785-847/т. Але кілька опитаних компаній повідомило enkorr, що цього тижня вони не укладали нових угод, оскільки немає чіткого розуміння, коли придбаний газ потрапить в Україну.

«Нічого нового не купували, поки що намагаємося вивезти старі обсяги», - каже один із київських трейдерів.

Через страйки на кордоні українські компанії тепер мають проблеми не тільки з виїздом у Польщу, а й з в’їздом в Україну. Польські перевізники блокують проїзд на трьох важливих для паливних компаній КПП: «Дорогуськ-Ягодин», «Корчова-Краківець» і «Гребенне-Рава-Руська». Зокрема через «Дорогуськ-Ягодин» їде більше половини польського ресурсу й майже всі партії, що постачаються з країн Балтії.

Перепони на польському кордоні змушують компанії шукати газ на інших напрямках - в Угорщині, Сербії, Албанії. Тут трейдери стикаються з труднощами на кшталт дорогої логістики чи неповного пакету документів.

«Є цікава пропозиція з Албанії. Але, на жаль, у цій країні немає торговельно-промислової палати, яка б могла видати сертифікат потрібного зразка», - розповідає один з трейдерів.

Черги на південних і західних кордонах сприяють зростанню попиту на залізничний ресурс. Як наслідок, спотові партії газу на вагонах дорожчають. Так, із початку листопада, коли компанії розмитнювали залізничні партії газу за $760-860/т на західному кордоні України, ціни зросли в середньому на $40-50.

«Цього тижня ми продали партію ПБТ за $900/т DAP Ізов», - повідомив польський трейдер.

Залізничні партії пропану в балтійських портах Польщі цього тижня здешевшали на $20/т, до $740-760/т, через зменшення європейських котирувань. Зокрема вартість пропану зменшилася на $11/т, до $481/т на CIF NWE.

З урахуванням транспорту до українського кордону морський газ коштуватиме $850-860/т DAP Ягодин/Ізов.

«Постачальники пропонують вагони на споті за $870-900/т. За формулою обсяги будуть дешевшими, адже котирування CIF помітно впали», - каже один з імпортерів.

Вартість залізничних партій на білорусько-польському кордоні майже не змінилася й становить $488-515/т DAP Brest.

На південному напрямку зберігається дефіцит скрапленого газу. Автомобільні партії газу в Галаці цього тижня продавалися за $795-815/т. Зі слів учасників ринку, 10-11 листопада в Галац має прибути судно з американським газом. Також наступного тижня очікується надходження продукту у Мангалію. Але покупці кажуть, що продукт, який прямує в румунські порти, майже весь продано.

«Обсяги в Румунії продані на місяць уперед», - повідомив один з імпортерів.

Трейдери будуть відвантажувати продукт з високим вмістом пропану.

«Бутану наразі немає за адекватною ціною. Добре, що починається зима», - зазначив румунський постачальник.

Джерело: enkorr

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація