Блокуй не блокуй: ситуація на гуртовому ринку стабільна

Блокуй не блокуй: ситуація на гуртовому ринку стабільна

25 листопада 2023
0

Упродовж тижня (із 20 по 24 листопада) ситуація на паливному ринку України залишалася стабільною. Ціни на пальне продовжили зменшуватися на тлі достатньої кількості пропозицій і відносно стабільних європейських котирувань.

З початку тижня вартість бензину в Європі в середньому зменшилась на $15/т. А ось ціни на дизельне пальне не мали чіткої динаміки і порівняно з вартістю ресурсу на початку тижня незначно зросли. Станом на 23 листопада ціни на бензин і ДП у Середземномор'ї становили $793-816/т і $817-839/т, на півночі Європи - $820/т і $851-856/т відповідно.

Блокування польського кордону продовжує тримати ринок у напрузі, хоча, схоже, він потроху починає до цього адаптуватись. До блокування трьох КПП («Дорогуськ - Ягодин», «Корчова - Краківець» і «Гребенне - Рава-Руська») 23 листопада додався і четвертий - «Шегині - Медика». За інформацією Державної митної служби України, на чотирьох погранпереходах наразі простоює біля 4 600 вантажівок.

Це все більше починає напружувати ситуацію на КПП Словаччини, Угорщини і Румунії, куди українські імпортери спрямували машини з Польщі й Балтії.

Крім того, українсько-словацький кордон теж починає хитатися. Спочатку 16 листопада був одногодинний страйк словацьких перевізників. 21 листопада кордон було заблоковано невідомими особами, яких згодом розігнала поліція. За даними прикордонників, станом на 22 листопада на погранпереході своєї черги очікують 420 вантажних автомобілі.

Згідно з даними Консалтингової групи «А-95», із 1 по 19 листопада обсяги автомобільних постачань бензину з Польщі й країн Балтії зменшилися на 27%, до 6,9 тис. т, дизельного пального - на 33%, до 36 тис. т. А ось із Румунії - зросли на 51% і 7% відповідно.

Водночас середньодобова кількість розмитнених бензовозів порівняно з аналогічним періодом жовтня зменшилася на 17%, до 220 штук: із них 40 машин із бензином, 180 - із дизельним пальним.

Очікуваним напрямком подолання проблем з автоперевезеннями стало збільшення навантаження на залізницю й море. У листопаді на долю залізничних партій бензину припадало 50% імпорту, на морські - 21%. Для дизпального ці показники становлять 31% і 40% відповідно.

Завдяки оперативній переорієнтації імпортних постачань із автомобільного транспорту у листопаді ринок демонструє непогані результати постачання. Так, із 1 по 19 листопада загальний імпорт бензину збільшився порівняно з аналогічним періодом жовтня на 33%, до 63,8 тис. т, ДП - на 24%, до 359,5 тис. т.

Тим часом трейдери продовжують скаржитися на повільність роботи порту в Констанці, хоча періодичні покращення траплялися й тут.

«Почали швидше завантажувати. Швидше за все, це пов'язано зі зменшенням попиту на постачання автомобільним транспортом. Із залізничними партіями ситуація не змінилася, вже два тижні чекаємо», - розповів один із трейдерів.

Болгарський напрямок майже закритий. Але є постачання з «непідсанкційних» базисів. Пропозиції з Софії втратили $15 ($905/т) за тиждень. Крім того, один із трейдерів привіз партію ДП з бази у Варненській області.

«Цей ресурс в Україні вийшов на 1 грн/л дорожчим, ніж румунський. Але доставка тривала 2-3 дні, що значно швидше, ніж із Румунії», - прокоментував імпортер.

Основну кількість пропозицій пального зосереджено на півдні. Там ціни на бензин стартують від 43,5 грн/л, на дизпаливо - від 41,25 грн/л.

Зі слів представників паливних компаній, якщо на попередніх тижнях був профіцит пропозицій, то зараз на ринку баланс. Погіршення погодних умов призвело до зниження попиту на дизельне пальне. Водночас шторм на Сулині спричинив затримки постачань пального. Наразі погодні умови не перешкоджають курсуванню барж по каналу.

У регіоні зафіксовано пропозиції від Continental Trade, «Кворум-Нафти», «Анвітрейду», УНТК, «Мартін Трейду» та інших.

Пропозицій на заході країни менше. Їх вартість стартує від 42,25 грн/л на бензин і 43,75 грн/л - на дизельне пальне.

Згідно з моніторингом Консалтингової групи «А-95», за тиждень (з 20 по 24 листопада) середня ціна на бензин А-95 зменшилась на 0,75 грн, до 43,50 грн/л, на дизель - на 0,50 грн, до 45,00 грн/л.

За оцінкою enkorr, цього тижня маржа в гурті дизпального в середньому зменшилась до 1,6 грн/л, у роздробі, навпаки, збільшилась до 8,47 грн/л. Такі показники свідчать про те, що, найімовірніше, зниження цін на ДП у дрібному гурті буде гальмувати.

А ось у роздробі перспективи зниження досить непогані, й цього тижня перші крокі вже зробили всі мережі без винятку. Особливо це стосується бензину, бо поточний спред між гуртом і АЗС майже на 2 грн перевищив середній показник з початку року. Схоже, що після «чорної п'ятниці» ціни на бензин не повернуться на попередні позначки.

Джерело: enkorr

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація