BMW та Audi відмовляються від перевезення автомобілів залізницею через Росію

BMW та Audi відмовляються від перевезення автомобілів залізницею через Росію

27 квітня 2022
0

Німецькі автовиробники, серед яких BMW та Audi, вирішили більше не возити автомобілі до Китаю залізницею через Росію. Агентство Nikkei з посиланням на джерело в BMW повідомляє, що через розв'язану Росією війну в Україні колишню логістику, що здійснюється по Новому шовковому шляху і Транссибірській магістралі, довелося переглянути. Тепер автомобілі постачатимуть до Китаю та Монголії морем із Бремерхафена.

Поки що постачання преміальних європейських автомобілів BMW і Audi до Китаю призупинено. Втім, обидві марки мають спільні підприємства в КНР, де випускають більшу частину машин для місцевого ринку, хоча невелика кількість моделей все ж таки імпортують з Європи.

Nikkei наводить у приклад BMW, яка має завод у Шеньяні: 846 237 автомобілів, поставлених китайським клієнтам минулого року, були вироблені там, а з Європи привезли приблизно 150-200 тисяч машин. Що стосується Audi, то за 2021 рік марка реалізувала в Китаї 701 289 автомобілів, більша частина яких теж була місцевого виробництва.

За даними агентства, залізничні перевезення обходяться автовиробникам дорожче за морські, проте займають менше часу і більш екологічні. Отже, цей варіант обирали в основному преміум-марки. Так, Porsche наприкінці минулого року відправляв до Китаю по два-три потяги щотижня, у кожному з яких містилося понад 80 машин. Чи планує ця компанія відмовитись від залізничних перевезень на користь моря, не уточнюється.

Закордонні компанії турбуються про збереження вантажів, які возять залізницею через Росію, розповів агентству представник одного з європейських портів. Наприклад, російська влада може заарештувати вантаж у відповідь на санкції, так що страхові компанії відмовляються страхувати подібні перевезення, а логістичні компанії знімають із себе відповідальність перед отриманням вантажу, що йде транзитом через Росію.

Європейські компанії переглянуть логістику поставок і до інших країн, зокрема до Казахстану. Наприклад, BMW планує використовувати альтернативні залізничні колії, що проходять через Балкани та Туреччину. Передбачається, що це призведе до подорожчання преміальних автомобілів, а також збільшення термінів доставки.

Джерело: Nikkei

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація