Броньований Cockerill iX: бойова машина майбутнього з гібридною установкою та модульною зброєю

Броньований Cockerill iX: бойова машина майбутнього з гібридною установкою та модульною зброєю

12 жовтня 2024
0

Бронеавтомобіль від бельгійського виробника John Cockerill Defence є високомобільним транспортним засобом з потужною вогневою міццю. Він нагадує болід для «Дакара», але призначений не для змагань на ралі-рейдах, а для боротьби з ворожими цілями. Машина називається iX, де «i» означає interceptor («перехоплювач»), а «X» - модульну систему озброєння.

Cockerill iX оснащений балістичним захистом рівня Level 2 та протимінним захистом Level 3 за стандартом STANAG 4569. Екіпаж складається з двох осіб - водія та стрільця. Відмінною особливістю є запатентована конструкція висувного бойового модуля з кутом нахилу від -10 до +60 градусів.

Бойовий модуль може бути оснащений різним озброєнням: це 25-мм або 30-мм автоматична гармата з боєкомплектом на 120 снарядів, а також 7,62-мм або 12,7-мм кулемети (600 та 400 набоїв відповідно). Можуть бути встановлені від двох до чотирьох протитанкових ракет (ПТУР) або до семи напрямних для ракет типу LAV.

Оптико-електронна система наведення дозволяє виявляти цілі на відстані до 16,8 км, а тепловізор - на 13,5 км. Cockerill iX використовує передові технології збору та обробки інформації, зокрема за допомогою штучного інтелекту. Роботу стрільця полегшує інтелектуальний шолом. Крім того, машина має підвищену малопомітність завдяки не тільки висувному бойовому модулю, а й використанню адаптивного камуфляжу та системи зниження інфрачервоної сигнатури.

Cockerill iX оснащений гібридною силовою установкою потужністю до 800 кінських сил. Запас ходу на двигуні внутрішнього згоряння (ДВС) становить 600 км, а на електротязі - до 30 км. Швидкісні характеристики теж вражають: автомобіль здатний розвивати швидкість до 200 км/год на шосе та до 160 км/год на піщаних поверхнях.

Джерело: Авто Центр
Фото: John Cockerill

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація