Через низькі ціни українські компанії нарощують імпорт СВГ з країн Балтії

Через низькі ціни українські компанії нарощують імпорт СВГ з країн Балтії

26 січня 2023
0

Профіцит скрапленого газу на українському ринку, що утворився в результаті активних закупівель у грудні, сприяє зменшенню обсягів імпорту у січні. За даними Консалтингової групи «А-95», 1-22 січня українські імпортери розмитнили 59,7 тис. тонн продукту, це на 16% менше, ніж за аналогічний період грудня.

Але попри зменшення попиту на українському ринку обсяги імпорту газу з литовських і латвійських терміналів зросли на 11%. Головним чинником збільшення обсягів закупівель продукту у країнах Балтії на тлі слабкого попиту на газ в Україні є низька ціна.

Наприкінці січня автомобільні партії ПБТ з латвійських і литовських ГНС пропонуються за €420-500/т, це дешевше порівняно з пропозиціями зі східнопольських терміналів (€540-600/т) навіть з урахуванням транспортних витрат до українського кордону.

«З російським газом, що продається з країн Балтії і терміналів на білорусько-польському кордоні, неможливо конкурувати. Наші ціни на $200 вищі», - коментує поточну ситуацію польський трейдер, який продає газ європейського виробництва.

Через ціновий фактор відбулося значне скорочення закупівель СВГ з Румунії. У січні обсяги постачань з цього напрямку в Україну обвалилися на 60%. В середині місяця ціни на ПБТ у румунських портах «Мідія», «Мангалія» і «Галац» перебували в діапазоні $760-820/т.

Джерело: enkorr

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація