Черги на польському кордоні спонукають імпортерів шукати газ на інших напрямках

Черги на польському кордоні спонукають імпортерів шукати газ на інших напрямках

04 листопада 2023
0

На початку листопада зростання цін на скраплений газ відбулося на всіх напрямках постачань. Зарубіжні трейдери мають обмежені обсяги неросійського ресурсу для українського ринку. Водночас імпортери скуті логістичними проблемами і не в змозі оперативно вивозити придбаний ресурс.

Вартість автомобільних партій на східних польських терміналах зросла на $3-21/т, до $795-865/т, з урахуванням транспорту до українського кордону. На балтійських базисах пропан-бутанова суміш пропонується за $773-838/т, це на $5-20/т дорожче порівняно з минулим тижнем.

Польські постачальники підвищують ціни через здорожчання партій продукту, який надходить на їхні термінали. Втім, на руку трейдерам також грає ситуація, яка вже понад місяць спостерігається на українсько-польському кордоні. Черги на КПП висушують ринок, що сприяє зростанню гуртових цін в Україні.

«Польські компанії бачать, що відбувається на нашому ринку. Тож немає нічого дивного в тому, що ціни пропозицій зростають», - каже один з імпортерів.

Учасники ринку побоюються, що наступного тижня ситуація з перетином кордону погіршиться у зв'язку з анонсованим польськими перевізниками страйком.

«Газ і зараз просочується на наш ринок по краплині через черги, а тут ще й якийсь страйк», - обурюється невеликий трейдер з Києва.

Учасники ринку сподіваються, що слова польських перевізників розійдуться з ділом і суттєвих перепон у виїзді за кордон не виникне.

Деякі імпортери налаштовані не так оптимістично, тому шукають ресурс, який можна доставити, оминаючи польський кордон. Компанії вивчають пропозиції від сербських і угорських постачальників. Ціни на сербських терміналах складають $670-700/т FCA, тоді як в угорській Сазхаломбаті газ пропонували за $770/т. Утім, імпортери зазначають, що з цього напрямку везти газ виходить дорого.

«Якщо купувати продукт у Сербії, то його доведеться везти територією Угорщини, де багато платних доріг. Проїзд нашим маршрутом коштував десь 200 євро. Але ж, звісно, ці витрати перевізник перекладає на трейдера», - ділиться досвідом невеликий український імпортер.

Залізничні партії ресурсу з Польщі й Угорщини пропонуються за $810-860/т, це на $10/т дорожче, ніж наприкінці жовтня. Минулого тижня компанії розмитнювали обсяги, що надійшли з цих напрямків, за $695-800/т. Учасники ринку повідомляють про високу завантаженість залізничних переходів.

«Займаємося укладеними раніше контрактами. Вагони повільно їдуть з Польщі й повільно подаються з України», - каже польський трейдер.

Залізничні партії пропану в балтійських портах Польщі, як і минулого тижня, пропонуються за $740-780/т. З урахуванням транспорту до українського кордону морський газ коштуватиме $850-880/т DAP Ягодин/Ізов.

На південному напрямку ціни також зростають. У Румунії спостерігається дефіцит скрапленого газу, тому він дорожчає, попри незначне зменшення прайсу Sonatrach у листопаді. Цього тижня автомобільні партії газу з терміналу в Галаці продавалися за $790/т, але нові партії продаватимуть за $795-815/т. Пропозицій у Плоєшті й Негоєшті наразі немає.

Джерело: enkorr

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація