Чи треба промивати двигун?

Чи треба промивати двигун?

16 липня 2024
0
Інформація розміщена на правах реклами або надана партнерами:

Одна з найдискусійніших тем, чи потрібно промивати двигун при заміні оливи. Спробуємо розібратися із цим питанням у цій статті. Багато хто вважає, що при своєчасній заміні оливи у промивці немає необхідності. Тим більше за звичайної міської експлуатації автомобіля. На перший погляд, використання автомобіля в місті здається цілком звичайним та нешкідливим для двигуна та моторної оливи. Поїздки на роботу, до школи чи магазину. Багато хто вважає, що робота двигуна в таких умовах не становить великого навантаження. Однак часті короткі поїздки можуть призвести до накопичення масляних відкладень, шламів і нагарів у двигуні, оскільки моторна олива не встигає досягати оптимальних робочих температур. Давайте розберемося, як ці відкладення утворюються і як їх легко та швидко видалити.

Тепло і кисень сприяють окисленню оливи, що призводить до утворення кислот і нерозчинних компонентів. Це часто викликає появу смолоподібних чи лакоподібних відкладень. Оксиди сірки, що утворюються при спалюванні сірковмісного палива, викидаються через вихлопну систему. Але невелика частина оксидів сірки, як і сполуки азоту, потрапляють у картер та забруднюють моторну оливу.

Коли поршневі кільця перестають працювати належним чином, це викликає так зване «брудне згоряння», що призводить до збільшення відкладень. Проблема погіршується як снігова куля: чим гірше кільця утримують оливу, тим більше її згоряє в камері згоряння і тим більше відкладень утворюється на кільцях. У таких випадках ретельне очищення двигуна може знизити витрати оливи і запобігти дорогому ремонту.

Сучасні моторні оливи мають обмежений запас міцності та збалансовані пакети присадок зі зниженою зольністю та низьким лужним числом. Це робить їх ефективними, але й чутливими до забруднень, які неминучі через якість палива, стилю водіння, якість оливи та особливості двигуна. Здавалося б, поміняв оливу і все, але є нюанс. При заміні оливи, разом з нею з картера зливаються і частинки бруду, які олива утримувала у зваженому стані, запобігаючи їх осіданню на поверхнях двигуна. Однак, кількість дисперсійних присадок обмежена і весь бруд утримувати у зваженому стані вони просто не можуть. Саме тому в двигуні неминуче утворюються відкладення та нагари, які залишаються на місці і не вимиваються разом із відпрацьованою оливою. Тому фахівці давно зрозуміли, що однієї лише заміни оливи недостатньо - потрібно додаткова промивка двигуна спеціальними засобами.

Почалися експерименти, в результаті яких популярними засобами для промивання масляної системи в народі стали спеціальні оливи для промивання. Але це не просто не найкращий варіант, а швидше навіть найгірший. Так як при зливі оливи для промивання її частина залишається в системі, а ця олива зовсім не відповідає вимогам автовиробника для вашого мотора. Ця олива не містить потрібних присадок і її ефективність викликає сумніви та залишає бажати кращого.

Для вирішення цієї проблеми існують спеціальні присадки, які додаються до старої оливи перед її заміною. Давайте спробуємо розібрати принцип їхньої роботи на прикладі найвідомішої п'ятихвилинної промивки масляної системи від відомого всім німецького бренду LIQUI MOLY - Engine Flush. За 10 хвилин роботи двигуна на холостих обертах, безпосередньо перед зливом старої оливи, вона розчиняє шлам і відкладення, які потім видаляються разом з відпрацьованою оливою. Тобто по суті Engine Flush тимчасово посилює миючі властивості вашої ж старої оливи і завдяки свіжій порції дисперсантів, дозволяє видалити весь бруд з масляної системи разом зі старою оливою. Після цього звільнений від відкладень та забруднень двигун і свіжа олива можуть розвинути свою повну потужність. Важливо також, що Engine Flush абсолютно нейтральна до поширених матеріалів еластомерів. Тобто ви можете не турбуватися про сальники.

Та й коштує Engine Flush не дорожче оливи для промивки і навіть менше ніж літр гарної звичайної моторної оливи. Це інформація для тих, хто вважає, що краще промивати двигун моторною оливою. А зараз, ціна на Engine Flush ще на 15% нижча, тому що у LIQUI MOLY проходить акція на цю присадку. З 24.06 по 28.07.2024 у всіх офіційних точках продажу LIQUI MOLY в Україні ви можете знайти п'ятихвилинну промивку двигуна Engine Flush від LIQUI MOLY зі знижкою 15%. Список офіційних точок можна знайти за цим посиланням.

Плюс Engine Flush також у тому, що крім ефективності вона проста у використанні. Одного флакона достатньо для середньостатистичного легкового автомобіля з масляною системою об'ємом до 6 літрів. Присадку просто потрібно залити в стару оливу, прогріту до робочої температури, перед її заміною. Після цього треба дати двигуну попрацювати близько 10 хвилин на холостому ходу, а потім замінити оливу та фільтр. Engine Flush сумісна з будь-якими моторними оливами, доступними на ринку.

Джерело: LIQUI MOLY

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація