Ціна скрапленого газу в Польщі та країнах Балтії вже «намацує» дно

Ціна скрапленого газу в Польщі та країнах Балтії вже «намацує» дно

20 січня 2023
0

Скраплений газ на польському та балтійському напрямках постачань продовжував дешевшати цього тижня через високі обсяги пропозиції з Латвії, Литви та терміналів, що розташовані на білоруско-польському кордоні. Проте деякі учасники ринку вважають, потенціал здешевлення наразі вичерпаний.

«Є відчуття, що ціни газу вже намацують дно», - припустив імпортер з Києва.

Протягом трьох тижнів ціни СВГ на польських та балтійських терміналах обвалилися на $120-150, а котирування пропану у північно-західній Європі з початку року зросли на $95 через похолодання у регіоні.

У першій половині січня українські компанії скоротили закупівлі газу. За даними enkorr, імпортери розмитнили 44 тис. тонн продукту, що на 11% менше, ніж у першій половині грудня. Очікується, що у другій половині місяця обсяги імпорту ще зменшаться, оскільки за словами трейдерів деякі залізничні партії продукту прибули до України із запізненням. Скорочення закупівель протягом січня буде сприяти зменшенню профіциту на ринку та створить передумови для зростання цін.

Цього тижня скраплений газ на східних терміналах Польщі подешевшав на $59-67. За даними enkorr, ціни автомобільних партій ПБТ на польських терміналах з урахуванням витрат на транспортування до українського кордону знизилися до $699-743/т. Залізничні партії пропан-бутанової суміші на умовах DAP Ізов та DAP Чієрна-над-Тисою пропонуються по $740-800/т.

«Зараз з українськими партнерами ми ведемо переговори про постачання 500 тонн ПБТ з відвантаженням у кінці січня на ст. Ізов, але ціна партії буде узгоджена з урахуванням рівня ринкових котирувань на момент укладання угоди», - повідомляє польський трейдер.

Співрозмовник додає, що наявність дешевого російського газу в регіоні ускладнює продажі європейського продукту, ціни пропозицій якого вище на $250-300/т. За словами учасників ринку, через активну торгівлю компанії СІБУР цього тижня ціна ПБТ на торгах AOM обвалилася до $400/т на умовах DAP Brest, що позбавляє сенсу купляти газ з інших джерел.

В країнах Балтії вартість газу також продовжувала зменшуватись. З латвійських терміналів ПБТ в автоцистернах відвантажувався по $490-525/т, з літовських - $510-560/т, що з урахуванням доставки до українського кордону становить $635-690/т.

На південному напрямку попит на скраплений газ з боку українських покупців зменшився. У першій половині січня обсяги розмитнених вантажів, що потрапляють на український ринок з Румунії скоротився майже вдвічі до 7,5 тис. тонн.

«Цього тижня румунський трейдер пропонував нам автомобільні партії ПБТ з Мідії по $780/т, але у порівнянні з цінами на польських терміналах це дорого», - розповідає один з великих українських імпортерів.

За словами учасників ринку, ціни ПБТ у Галаці зараз становлять $815-820/т, у Мангалії пропан-бутанова суміш пропонується по $760/т на умовах самовивозу.

Джерело: enkorr

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація