Держенергоефективності з УЕБ спільно розвиватимуть ринок біопалива

Держенергоефективності з УЕБ спільно розвиватимуть ринок біопалива

19 січня 2024
0

Держенергоефективності з Українською енергетичною біржою підписали меморандум про співпрацю у сфері енергоефективності та альтернативних видів палива. Підписання відбулося на брифінгу в «Укрінформі».

Головним у новому партнерстві, зазначили під час брифінгу, є створення в Україні прозорого конкурентного ринку біопалива, оскільки цей ринок - один із пріоритетів держави задля енергобезпеки і енергонезалежності як країни загалом, так і громад зокрема.

За даними Держенергоефективності, у період з січня 2022 року по жовтень 2023-го в країні введено 360 МВт потужностей з виробництва теплової енергії на альтернативних видах палива, що особливо важливо під час війни. Це близько 72 млн євро в економіку країни.

Спікери зазначили, що розвиток ринку біопалива відбуватиметься у два етапи: на першому планується створення ринку твердого біопалива, і робота над цим уже стартувала, на другому - ринку рідкого біопалива.

Як зазначила голова Держенергоефективності Ганна Замазєєва, серед найближчих планів на майбутнє - збільшення частки використання альтернативних видів палива.

«Для цього потрібно створити умови на ринку, яких на сьогодні поки немає. А торгівля біопаливом на біржі має стати додатковим інструментом розвитку біоенергетики, що сприятиме енергонезалежності й відбудові громад», - сказала вона.

З її слів, створення ринкового механізму торгівлі біопаливом має забезпечити конкурентні умови для всіх учасників ринку, прозоре й справедливе ціноутворення, а також стабілізацію ціни на біомасу, надійне постачання сировини до виробника, гарантії укладання й виконання договорів і пряму співпрацю виробника зі споживачем.

Створення ринку альтернативних видів палива потребує часу і певних знань.

«Ми запускали багато ринків, серед яких - ринок скрапленого газу, звичайного газу, ринок нафтопродуктів, електроенергії, вугілля, необробленої деревини, а біржовий інструментарій на сьогодні - найсучасніший інструментарій торгівлі, спроможний сформувати справедливу конкурентну ціну, - пояснює заступник гендиректора ТОВ «Українська енергетична біржа» Костянтин Шевчук, - тож ми готові використати весь потенціал і досвід, який напрацьований на інших ринках, для того, щоб запустити ринок біопалива».

Як сказав Костянтин Шевчук, УЕБ наразі має найголовніше - досвід розроблення власних продуктів для функціонування інших ринків, тож за підтримки держави, передусім уряду й Верховної Ради, новий ринок має всі перспективи повноцінно запрацювати у найкоротші терміни.

Крім твердого біопалива, уточнила Ганна Замазєєва, наразі на порядку денному гостро стоїть питання розвитку ринку рідкого біопалива, передусім біогазу, який Україна могла б виробляти не тільки для власних потреб, але й на експорт.

З її слів, потенціал нашого агросектору - 9,7 млрд кубометрів, а собівартість біометану наразі дорівнює ринковій вартості газу, тож на цьому етапі вивчається змога використовувати досвід європейських країн, де ринки торгівлі рідким біопаливом дуже розвинені, й щонайпізніше за півроку будуть представлені перші результати роботи над запуском ринку рідкого біопалива.

Джерело: enkorr

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація