Дубай знову планує запустити літаюче таксі

Дубай знову планує запустити літаюче таксі

16 лютого 2023
0

Влада ОАЕ оголосила про відновлення програми літаючих таксі в Дубаї, тепер їх планують запустити до 2026 року: планують обладнати два стартові майданчики для літаючих таксі поруч із найбільш завантаженим міжнародним аеропортом світу. Про це пише AP.

«Із 2017 року Дубай обіцяє запустити літаючі таксі - у місті, де вже є найвищий у світі хмарочос та інші архітектурні дива. Ці обіцянки були озвучені низкою різних посадових осіб і компаній, більшість з яких були приурочені до щорічного Всесвітнього урядового саміту в Дубаї, який цього року розпочався в понеділок», - пише агентство.

Напередодні про відновлення програми оголосив шейх Мохаммед бін Рашид Аль Мактум у Twitter.

Ціни на аеротаксі «будуть у діапазоні цін на [поїздки на] лімузинах у Дубаї, можливо, трохи вищі», - сказав державній радіостанції Dubai Eye співробітник Управління доріг і транспорту Дубаї Ахмед Бахрозян.

Управління описує тарифи на аеротаксі «принаймні на 30% вищими, ніж тарифи на [звичайне] таксі». Мінімальна вартість проїзду в таксі становить близько $3,25, а за кілометр шляху стягується $0,5, зазначає AP.

При цьому партнером програми стане американська венчурна авіаційна компанія Joby Aviation зі штаб-квартирою в Каліфорнії, а не китайські EHang 184 і XPeng X2 або німецька Volocopter, як повідомлялося раніше.

Розробки Joby Aviation були представлені на Всесвітньому урядовому саміті в Дубаї 13 лютого, пише AP.

«Ми раді цій можливості й активно вивчаємо її», - сказав представник компанії Олівер Вокер-Джонс. При цьому Бахрозян зазначив, що контракт ще не підписано з жодним із партнерів.

Прототип Joby Aviation може пролетіти понад 240 км без підзарядки - це дасть йому змогу дістатися від стартової точки до Абу-Дабі та інших районів країни. Злітає і приземляється аеротаксі вертикально, його максимальна швидкість - 320 км/год.

Серед основних акціонерів Joby Avation - Intel Corp. і авіакомпанія Delta Air Lines.

Аеропорт Дубая - найбільш завантажений міжнародний аеропорт у світі, зазначає AP. Запуск аеротаксі зменшить щоденні затори в місті, які тільки посилюються зі зростанням чисельності населення (наразі в еміраті проживає приблизно 3,5 млн осіб).

У годину пік вулицею Шейха Зайда курсує понад 1,8 млн зареєстрованих у Дубаї автомобілів, не рахуючи машин із шести інших еміратів, додає агентство.

Крім цього, ініціативу запустити аеротаксі підігріває прагнення місцевої влади відмовитися від бензинових і дизельних автомобілів, оскільки цьогоріч в ОАЕ відбудуться переговори з ООН з питань клімату COP28, зазначає AP. Дубай очікує, що до 2030 року чверть усіх автомобілів на дорогах країни будуть безпілотними.

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація