Експортний газ у Польщі трохи здешевшав

Експортний газ у Польщі трохи здешевшав

26 листопада 2022
0

Наприкінці листопада на польському ринку спостерігається здешевшання скрапленого газу. Окремі польські компанії цього тижня знизили ціни через зменшення попиту на внутрішньому ринку. Трейдери відзначають зменшення обсягів продажів автогазу через погіршення погодних умов і випадіння снігу у деяких воєводствах, проте в агросекторі споживання газу поки що не падає.

Основну кількість автомобільних партій ПБТ з урахуванням вартості доставки до українського кордону й наявності сертифікату походження продукту на цьому тижні було продано за $870-900/т. Це на $10-20 дешевше, ніж минулого тижня. Українські імпортери повідомляють, що зараз польські компанії охочіше погоджуються на знижки, тому що мають достатньо газу.

«Мій постачальник пропонував навіть додатковий ресурс і був готовий торгуватися», - коментує представник української мережі АЗК.

Ціни на залізничні партії пропан-бутанової суміші з урахуванням нових угод перебувають у діапазоні $910-930/т на умовах DAP Ягодин і DAP Ізов. Учасники ринку повідомляють, що з минулого тижня спостерігається невелика затримка відправлень вагонів через високу завантаженість польської залізниці.

«У нас же два тижні стоять вагони і на Дорогуску, й на Грубешові. В «Укрзалізниці» кивають на PKP, відправник передає, що в РКР кивають на «Укрзалізницю», - пояснює невеликий трейдер із Києва.

Зокрема, кажуть співрозмовники у Польщі, затримки мають сезонний характер: польські електростанції сезонно збільшують генерацію, що потребує додаткових обсягів постачань вугілля залізницею.

У країнах Балтики ціни на скраплений газ цього тижня зменшились на $40-50. Угоди на постачання ПБТ автоцистернами з терміналів Латвії укладались у межах $670-690/т. З литовських базисів постачань газ пропонується за $720-730/т на умовах самовивозу, що на кордоні України обійдеться в $855-865/т.

У Румунії обсяги пропозиції скрапленого газу залишаються обмеженими. Проте наступного тижня очікуються прибуття танкерів до Галацу і Мангалії. За останньою інформацією, автомобільні партії ПБТ в Галаці пропонуються за $850-860/т, у Мангалії суміш продається за $805-810/т на умовах EXW.

Джерело: enkorr

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація