ЄС забанив російський LPG

ЄС забанив російський LPG

20 грудня 2023
0

У рамках 12-го пакету антиросійських санкцій Європейський Союз впроваджує заборону на імпорт російського скрапленого вуглеводневого газу (LPG). Разом із тим для існуючих контрактів діятиме відстрочка максимум на 12 місяців. Про це зокрема повідомляє сайт Європейської комісії.

Раніше у різних виданнях повідомлялося про плани заборонити імпорт пропану з Росії, а не всього LPG. Разом з тим, чіткого переліку митних кодів чи товарних позицій поки що не опубліковано, а зазначено, що мається на увазі «група вуглеводневих газів, головним чином пропану та бутану, які отримують від переробки сирої нафти або природного газу».

Планується, що нова заборона вплине на річний імпорт на суму понад €1 млрд.

Також черговим пакетом санкцій впроваджується посилення моніторингу за дотриманням цінової «стелі» на російську нафту.

«Щоб ускладнити Росії ведення війни, ми посилили цінову «стелю» на нафту в рамках G7+, запровадивши нові заходи для більш ретельного моніторингу продажу танкерів третім країнам, а також вимагаючи більш детальних вимог до атестації. Це допоможе впоратися з «тіньовим флотом», який Росія використовує для обходу обмеження цін», - йдеться у повідомленні ЄК.

Як відомо в Європі LPG використовується здебільшого як сировина у нафтохімії і побутовому секторі. Згідно з розясненням, антиросійські санкції стосуються лише 6% газу, що Європа імпортує, разом з тим, за наявними даними на країни ЄС припадає до 75% всього експорту скрапленого газу із РФ.

Найбільше заборона на імпорт скрапленого газу з рф може торкнутися Польщі, яка забезпечує більше 50% власних потреб з рф. Наряду з Польщею, великий обсяг россійського LPG постачається у Нідерланди (регіон АРА).

Джерело: enkorr

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація