Евакуація автомобілів: депутати запідозрили змову між місцевими владами та інспекторами з паркування

Евакуація автомобілів: депутати запідозрили змову між місцевими владами та інспекторами з паркування

03 квітня 2023
0

У Верховній Раді зареєстрували вже третю версію законопроєкту - №9092-3, спрямовану проти безпідставної евакуації автомобілів. Депутати підозрюють змову між місцевими владами та інспекторами з паркування, та мають намір заборонити тимчасове затримання транспортного засобу інспекторами під час дії правового режиму воєнного стану.

«На сьогодні у більшості випадків виконавчі комітети місцевих рад зловживають наданим правом та перетворили евакуацію транспортних засобів на власний бізнес-проєкт», - йдеться у пояснювальній записці до проєкту.

Ініціатори законопроєкту припускають, що існують незаконні схеми збагачення представників місцевого самоврядування та наближених до них посадовців. Зокрема, про це свідчать численні зареєстровані правоохоронними органами кримінальні провадження щодо посадових осіб комунальних підприємств та місцевих рад.

«За статистикою, за рік дії воєнного стану в Україні кількість випадків тимчасового затримання транспортних засобів зросла. Часто такі затримання відбуваються навіть без законних підстав», - йдеться в пояснювальній записці.

Особливо ганебна ситуація, стверджують депутати, склалась у великих містах: Києві, Харкові, Дніпрі, Одесі тощо.

«Так, згідно з наявною інформацією, упродовж 2021 року інспектори з паркування тимчасово затримали 53 875 транспортних засобів, а впродовж 2022 року – 43 200 транспортних засобів. За інформацією отриманої від Національної поліції загальна кількість транспортних засобів, що були доставлені на спеціальні майданчики для тимчасового зберігання у м. Києві за 2021-2022 роки становить 98 952», - зазначають автори законодавчої ініціативи.

Крім того, на їх думку, формування вартості послуг з евакуації транспортних засобів є непрозорою та зазвичай завищеною.

«Безпосередньо евакуацією транспортних засобів займаються приватні компанії або ФОП, які наближені до керівництва міста. Не виключені випадки злочинної змови між ними та інспекторами з паркування щодо отримання останніми певної винагороди за кожну евакуацію та штучного збільшення їх кількості», - йдеться в пояснювальній записці.

Законопроєктом пропонується заборонити тимчасове затримання транспортного засобу інспекторами з паркування під час дії правового режиму воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях, де введено воєнний стан.

При цьому, пропонується наділити відповідними повноваженнями Національну поліцію.

Джерело: ZN.UA

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація