Європейський Союз Єврокомісія запропонувала обмежити «транспортний безвіз» для України

Європейський Союз Єврокомісія запропонувала обмежити «транспортний безвіз» для України

05 березня 2024
0

Як зазначили в комісії, пропозиції включають оновлення угоди з Україною «з метою покращення її практичної реалізації та правозастосування, зберігаючи при цьому її цілі та сферу дії». Нагадаємо, що попередня угода була підписана в червні 2022 року і пізніше продовжена до кінця червня 2024 року. Така ж угода була підписана з Молдовою. Вона давала українським перевізникам можливість не отримувати дозвола для перевезень до ЄС.

Оскільки традиційні транспортні маршрути в регіоні порушені або закриті через агресивну війну та недоступність Чорного моря, як традиційного торговельного шляху для двох країн, продовження угоди принаймні до кінця 2025 року допоможе убезпечити ланцюги поставок, зазначили у комісії.

Але при цьому комісія заявила, що вирішила змінити угоду з Україною «на основі обміну думками з державами-членами, Україною та зацікавленими сторонами».

Зміни пропонують:

  • зробити обов'язковим наявність документів, які підтверджують, що транспортний оператор належним чином уповноважений здійснювати міжнародні перевезення, і що перевезення здійснюється відповідно до угоди;
  • зробити обов'язковим наявність спеціальних документів, які засвідчують, що операція без вантажу безпосередньо пов'язана з транзитною або двосторонньою операцією, як того вимагає угода;
  • посилити контроль за дотриманням автоперевізниками зобов'язань, пов'язаних з операціями, дозволеними угодою, боротьбу з шахрайством та підробкою водійських документів, а також з правопорушеннями, пов'язаними з безпекою дорожнього руху: такі правопорушення можуть призвести до відкликання ліцензії;
  • додати нове захисне застереження: якщо на національному ринку автомобільних перевезень у певному географічному регіоні спостерігається значне порушення, яке може бути пов'язане з угодою, дія угоди може бути призупинена в цьому географічному регіоні.

При цьому комісія наголосила, що угода була дуже позитивною як для ЄС, так і для України, дозволивши значно збільшити їхній експорт на ринки один одного.

Таким чином, Еврокомісія фактично дала «зелене світло» на скасування «транспортного безвізу» з боку окремих країн. Зрозуміло, що першими анулюють цю угоду у напрямку Польщі. Далі до таких же дій можуть вдатися і на інших напрямках. То ж «транспортний безвіз» може добігти завершення вже після червня 2024 року.

Джерело: AUTO-Consulting

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація