Фахівці Auto Bild визначили переможця автомобільного тесту

Фахівці Auto Bild визначили переможця автомобільного тесту

19 листопада 2023
0
Інформація розміщена на правах реклами або надана партнерами:

Німецьке авторитетне видання Auto Bild добре знають у багатьох країнах Європи. Ліцензіями на його перевидання володіють видавництва у 36 країнах світу. Більше десяти років і в Україні з 2003 по 2014 рік друкувався ліцензійний Auto Bild. Тому українські автомобілісти-читачи зі стажем добре пам'ятають публікації тестів автомобілів, у яких було багато таблиць із підсумковими оцінками різних параметрів від експертів видання. Така авторитетність «у цифрах» була не тільки у тест-драйвах машин, а й в інших матеріалах журналу - порівняльних тестах шин, лабораторних випробуваннях автомобільних товарів.

Нещодавно фахівці Auto Bild протестували дванадцять багатофункціональних мастил в аерозольних балончиках. Оцінку експерти проводили за такими параметрами: інструкція для користувача, безпека, простота застосування, ефективність та сумісність із різними матеріалами.

Універсальні спреї призначені для захисту від зношування та корозії. Повинні забезпечувати при цьому гарне змащування і високу проникаючу здатність - щоб надавати змащувальну дію навіть у глибокій різьбі, витісняючи при необхідності звідти воду. Завданням для експертів і було з'ясувати та зробити висновки чи всі зразки продуктів, які прийняли участь у тестуванні, відповідають за своїм призначенням.

Найвищу оцінку в результаті лабораторних випробувань отримав багатоцільовий спрей LM-40 від виробника Liqui Moly. Друге та третє місця в рейтингу посіли маловідомі на нашому ринку продукти - відповідно S100 DAS Multi Oil (виробник Dr. Wack) та Multi від бренду Wurth. А ось давно присутні і відомі на нашому ринку аналогічні продукти Mannol 9899 M-40 Lubricant (добре змащує, практично немає захисту від зносу), Sonax SX 90 Plus (добрий змащувальний ефект, в іншому посередні результати випробувань), WD-40 Multi-Use (розчаровує змащувальним ефектом та захистом від зносу) отримали від експертів Auto Bild оцінки «задовільно», посівши в загальному рейтингу відповідно 5, 6 та 7 місця. З результатами всіх дванадцяти учасників тесту можна ознайомитись у зведеній таблиці нижче.

Набравши загалом 170 із 205 можливих балів, багатоцільовий спрей Liqui Moly LM-40 показав найкращий результат практично у всіх тестах, які проводилися індивідуально для кожного з 12 учасників лабораторних випробувань.

Так, для вимірювання вібраційного/фрикційного зношування фахівці використовували спеціальний тестер - трибометр. Трибометричне випробування дозволяє проводити високоточні вимірювання тертя та зносу. Чим нижче коефіцієнт тертя і менше зношеність поверхні, тим краще мастило захищає від зношування.

Фото: Sveinn Baldvinsson / AUTO BILDФото: Sveinn Baldvinsson / AUTO BILD

Захист від корозії перевірявся за допомогою випробування у сольовому тумані. На поверхню металевих листів наносили спреї та на 48 годин поміщали їх у спеціальну камеру. Потім проводили експертну оцінку розміру (у відсотках) вільної від іржі поверхні та ступеня корозійного ушкодження (візуально).

Фото: Sveinn Baldvinsson / AUTO BILDФото: Sveinn Baldvinsson / AUTO BILD

Іншими важливими критеріями оцінки є проникаюча здатність та витіснення води мастилами. Для цього тесту готували спеціальний буферний розчин, у складі якого у певних пропорціях змішувалася демінералізована вода та дигідрофосфат калію. Потім 10 мл цього розчину додавали в колби з 20 мл тестових мастил і струшували протягом однієї хвилини. Після десятихвилинного відстоювання оцінювали фракції. Чим швидше після енергійного струшування ця суміш знову розшаровується (утворюються явно виражені прикордонні шари), тим краще відбувається витіснення води мультимастилами.

Фото: Sveinn Baldvinsson / AUTO BILDФото: Sveinn Baldvinsson / AUTO BILD

Також експерти Auto Bild усі мастила оцінили за крітерієм «Співвідношення ціна/якість». Вартість всіх 12 учасників тесту була приведена до ціни за літр. Так, за вартістю 29,4 євро за літр Liqui Moly LM-40 посів беззаперечне перше місце і в цій важливій для роздрібного споживача «номінації вибора покупки».

Джерело: Liqui Moly
Фото: Auto Bild

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація