Газ у Польщі й країнах Балтії стрімко дешевшає

Газ у Польщі й країнах Балтії стрімко дешевшає

14 січня 2023
1

Ціни на скраплений газ на польському й балтийському напрямках постачань стрімко падають. Причини здешевлення - низький попит з боку українських покупців, які зараз мають великі залишки нереалізованого продукту.

«Ми щороку робимо цю помилку і зараз зробили її знову. Бажання заробити перемагає раціональне мислення», - пояснює природу профіциту на ринку імпортер з Києва.

Цього тижня скраплений газ на східних терміналах Польщі здешевшав на $13-44. За даними еnkorr, ціни на автомобільні партії ПБТ на польських терміналах з урахуванням витрат на транспортування до українського кордону знизилися до $756-802/т. Учасники ринку повідомляють, що польські постачальники мало не щодня знижували цінові пропозиції протягом тижня. Ціни на внутрішньому ринку Польщі також знижуються.

«Польські покупці скрапленого газу зайняли позицію очікування, сподіваючись на те, що ціни ще трохи зменшаться», - коментує ситуацію трейдер із Польщі.

У країнах Балтії вартість газу також зменшилася. З латвійських терміналів ПБТ в автоцистернах відвантажувався за $535-560/т, з литовських - за $600-605/т, що з урахуванням доставки до українського кордону становить $710-760/т.

На початку року багато компаній поставило на паузу укладання угод на постачання скрапленого газу залізницею. На тлі стрімкого падіння цін і тривалих термінів відвантаження імпортери не ризикують спрямовувати залізничні цистерни в Польщу. Зараз українські компанії вивозять обсяги, які було придбано в грудні. За даними enkorr, наприкінці грудня ціни на залізничні партії ПБТ на умовах DAP Ізов та DAP Ягодин складали $835-901/т.

На румунському напрямку відбулося незначне здешевлення скрапленого газу. Зі слів учасників ринку, ціни на ПБТ у Галаці майже не змінилися й становлять $815-820/т, у Мангалії пропан-бутанова суміш пропонується за $760/т на умовах самовивозу, це на $35 менше, ніж наприкінці грудня.

«На початку року румунський ринок збалансований, тому значного зниження цін не відбувається», - розповідає трейдер, який працює у балканському регіоні.

Співрозмовник додає, що здешевленню газу перешкоджають доволі високі ціни Sonatrach, які було встановлено у січні 2023 року. За даними еnkorr, алжирська компанія зменшила ціни на пропан і бутан на $20, до $560/т і $580/т відповідно.

Джерело: еnkorr

Обговорення новини

Andriy86  

Хотілось би побачити газ за АЗС по 20грн/л

+1-7ВІДПОВІСТИ  

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація