Інвестори Tesla хочуть відсудити у Маска 30 млрд доларів

Інвестори Tesla хочуть відсудити у Маска 30 млрд доларів

16 червня 2024
0

Акціонери виробника електроавтомбілів Tesla подали позови до її генерального директора Ілона Маска. Його звинувачують в інсайдерській торгівлі акціями компанії, що дозволило йому заробити мільярди доларів.

Як повідомляє Reuters, 11 червня Пенсійна система Род-Айленда (ERSRI) звернулася до суду, назвавши незаконним прибуток, який Маск отримав від продажу акцій у 2021-2022 роках. Позивач вимагає повернути ці прибутки.

У позові йдеться, що з кінця 2021 року до кінця 2022-го Ілон Маск і його молодший брат Кімбал, який займає місце у раді директорів Tesla, продали акції компанії на сукупну вартість $30 млрд. Стверджується, що акції були продані на тлі звіту, в якому було сказано про падіння виробництва та постачання електрокарів Tesla значно нижче за прогнози.

Публічно звіт на той момент ще не було опубліковано. Таким чином, брати Маски реалізували свої акції за штучно завищеними цінами, після чого їхня вартість впала. Виручку Ілон Маск використав для покупки соцмережі Twitter.

ERSRI має близько 140 тис. акцій Tesla. За їх курсу на 13 червня $170,66 за акцію, їхня сукупна вартість оцінюється в $24 мільйони.

Також у ERSRI стурбовані тим, що рада директорів Tesla недостатньо контролює дії Маска, що призводить до конфлікту інтересів. У Пенсійному фонді стверджують, що гендиректор компанії кілька разів переводив співробітників Tesla на роботу в куплений ним Twitter. Крім того, Маск змушував Tesla платити за рекламу у Twitter після покупки платформи.

Це вже другий такий позов. Наприкінці травня приватний акціонер Tesla Майкл Перрі також звинуватив Маска в інсайдерській торгівлі, в результаті чого він заробив понад $7,5. Крім того, щодо Маска продовжується регуляторне розслідування, мета якого визначити, чи було порушено законодавство країни при купівлі ним Twitter.

Джерело: Обозреватель
Фото: Tesla

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація