Країни Балтії заборонили перетин кордону машинам з російською реєстрацією

Країни Балтії заборонили перетин кордону машинам з російською реєстрацією

13 вересня 2023
0

Міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна назвав рішення заборонити в'їзд автомобілів із російською реєстрацією правильним.

«Ми не можемо допустити, щоб громадяни держави-агресора користувалися благами свободи та демократії, а Росія продовжувала геноцид в Україні», - сказав він.

Обмеження починають діяти з 10:00 13 вересня. Цахкна анонсував, що також проконсультується з урядом і порушить питання щодо транспортних засобів з Росії, які вже є в Естонії.

Міністр зазначив, що оновлені рекомендації Єврокомісії щодо автомобілів з російськими номерами повністю відповідають зовнішньополітичним інтересам, позиції та санкційній політиці Естонії. А те, що Латвія та Литва вже ухвалили подібні рішення у себе, дає більший ефект.

«Обмеження мають більший ефект, якщо їх впроваджувати разом, і це дозволяє ще більше підняти ціну агресії для Росії», - сказав він.

8 вересня Єврокомісія опублікувала роз'яснення щодо запроваджених раніше санкцій проти Росії. Зокрема, у Німеччині вже кілька місяців діє трактування санкцій, згідно з яким в'їзд до ЄС на автомобілях, зареєстрованих в Росії, розцінюється як заборонений імпорт. Єврокомісія фактично підтвердила таке тлумачення: з документа випливає, що під заборону підпадають будь-які автомобілі, зокрема ті, які використовують з особистою метою.

Аналогічні правила поширюються на всі ввезені товари, які перераховані в одному з додатків до санкційного регламенту. Це, зокрема, вказані мобільні телефони, ноутбуки, предмети одягу та взуття, косметика, гаманці, сумки, рюкзаки, фотоапарати тощо.

Офіційний представник Єврокомісії Деніел Феррі зазначив, що роз'яснення спрямовані насамперед на автомобілі та мають рекомендаційний характер. Тобто загалом рішення країни ухвалюють самостійно (зокрема, чи треба конфіскувати такі машини).

Відповідно до роз'яснень Єврокомісії, Латвія та Литва вирішили не дозволяти в'їзд до своїх країн на автомобілях з російськими номерами. Водночас дозволено повертатися з Євросоюзу до Росії на легкових автомобілях з російськими номерами за умови, що такий транспорт не декларується як товар і використовується лише як засіб пересування.

Джерело: hromadske
Фото: vm.ee

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація