Кувейт збільшить постачання ДП у Європу в 5-ть разів у 2023 році

Кувейт збільшить постачання ДП у Європу в 5-ть разів у 2023 році

09 січня 2023
0

Цього року Кувейт планує збільшити експорт дизельного та авіаційного палива до Європи, трохи допомагаючи континенту компенсувати падіння потоків з Росії, пише Bloomberg.

Близькосхідна країна розраховує збільшити поставки дизельного палива в Європу в п'ять разів з 2022 року до 2,5 мільйона тонн, або приблизно 50 000 барелів на день, повідомляє особа, знайома з цим питанням. Кувейт також хоче подвоїти продажі авіапалива майже до 5 мільйонів тонн, повідомляє джерело.

Європейський Союз зіткнувся з потенційною нестачею палива з 5 лютого, коли він збирається заборонити імпорт нафтопродуктів з Росії як покарання за вторгнення в Україну. Ціни на дизельне паливо можуть підскочити до 200 доларів за барель цього кварталу, оскільки заборона може спровокувати глобальний дефіцит, повідомляє Bank of America.

За оцінками аналітиків JPMorgan Chase&Co., станом на кінець минулого року ЄС закуповував у Росії майже 1,3 мільйона барелів нафтопродуктів на день. Приблизно половина з них була дизелем.

За останні роки Кувейт витратив десятки мільярдів доларів на модернізацію та будівництво нових нафтопереробних заводів. Його найбільшою інвестицією було будівництво Al-Zour. Це один із найбільших нафтопереробних заводів у світі, розрахований на переробку 615 000 барелів сирої нафти щодня, і наприкінці минулого року відправив свій перший експорт дизельного та авіаційного палива.

Плани державної компанії Kuwait Petroleum Corp. щодо авіаційного палива виключають будь-які продажі на спотовому ринку, сказала особа. Це означає, що фактичний обсяг відправлення до Європи може перевищити 5 мільйонів тонн.

Перша з трьох ліній Zour, працює стабільно та переробляє понад 205 000 барелів на день, сказав він. Друга лінія має стартувати до середини лютого, третя - до квітня, повідомили в компанії.

Загальна нафтопереробна потужність Кувейту зросте приблизно до 1,5 мільйона барелів на день після того, як Zour буде повністю запущена.

Очікується, що інші близькосхідні виробники нафти, такі як Саудівська Аравія та Об'єднані Арабські Емірати, також збільшать експорт палива до Європи у 2023 році.

Джерело: enkorr

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація