LPG втрачає привабливість для аграріїв

LPG втрачає привабливість для аграріїв

23 листопада 2023
0

Значне здорожчання скрапленого газу в Україні призвело до скорочення попиту на нього з боку аграріїв. Про це enkorr повідомили учасники ринку.

Цієї осені зерносушарки віддавали перевагу природному газу, який у рази дешевший.

«Наразі природній газ коштує не дорожче за 20 грн/куб. м, скраплений у середньому 60 грн/кг. За умови таких цін вартість однієї гігакалорії на скрапленому газі більша в два рази, ніж на природному», - розповіли в компанії, яка знайома з ситуацією.

В іншій компанії зазначили, що з такою вартістю LPG сушка навіть на дизельному пальному буде дешевшою.

Незважаючи на це, запити на придбання скрапленого газу від аграріїв були і в цьому сезоні, а з початком дощів попит на легкий газ суттєво збільшився. Зі слів трейдера, нещодавно партію американського пропану успішно і досить швидко вдалося реалізували в чистому вигляді.

Витрати на сушіння займають незначну частку у собівартості зерна, тому коли ціни на скраплений газ на українському ринку почали зростати, агрофірми могли конкурувати з мережами у закупі ресурсу.

«Сільгоспвиробники теж зробили свій внесок у розкручування цін. Без попиту з їхнього боку ситуація на ринку була б не такою гострою», - вважає один із київських трейдерів.

Наразі кількість пропозицій на постачання газу для аграріїв обмежена. Складнощі з постачаннями імпортного ресурсу розставили пріоритети: трейдери віддають перевагу роздрібним мережам, а потім уже зерносушаркам.

Дефіцит газу й поточні ціни спонукають аграріїв переходити на інші види палива. У сегменті автогазу також спостерігається зниження попиту.

«На цьому тижні ми бачимо, що обсяги реалізації газу почали знижуватись, а ось бензину - зростати», - прокоментували ситуацію в одній із великих паливних компаній.

У регіональних мережах, які можуть утримувати ціни від більш значного зростання за рахунок постачань імпортного ресурсу й обсягів, придбаних на аукціоні ще в жовтні, кількість споживачів не зменшилася.

«За рахунок того, що деякі конкуренти підняли ціни, а у деяких газу зовсім немає, реалізація в нашій мережі збільшилася», - розповів оператор з Дніпропетровщини.

Джерело: enkorr

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація