Мальовані фігурки дітей зупинили «дорожні війни» в Японії

Мальовані фігурки дітей зупинили «дорожні війни» в Японії

30 грудня 2023
0

П'ятдесяті та шістдесяті роки минулого століття увійшли в історії Японії, як роки «транспортних війн». Стрімкий розвиток економіки сприяв появі на дорогах країни безлічі водіїв-початківців, які постійно ставали учасниками ДТП. Пік смертельних аварій припав на 1970-ті роки. Цю проблему намагалися вирішити за допомогою створення неймовірних мереж громадського транспорту, запровадження заборони на паркування та обмеження розмірів транспортних засобів.

Тоді ж на японських дорогах з'явилися мальовані дорожні знаки, відомі як «Тобіти-кун» або «Тобідасі Бой», які стали символами безпеки дорожнього руху. Це фігурка хлопчика, який зробив крок на проїжджу частину із-за непрозорої перешкоди. Він повинен був нагадувати водіям про пішоходів, що несподівано з'являються на дорозі, та необхідність знизити швидкість. Зазвичай такі мальовані фігурки встановлювали у шкільних зонах.

Ідея створення «Тобіти-куна» була запропонована Радою соціального забезпечення міста Хігасіомі, префектура Сіга. У червні 1973 року він звернувся до місцевого виробника вивісок Хісаді Ясухею з проханням зробити щось схоже на реалістичні тривимірні ляльки з пресованого металу. Свого першого хлопчика, що біжить, він створив із фанери. Згодом декілька фігурок хлопчиків та дівчаток розмістили вздовж доріг Хігасіоми.

Цікаво, що якогось стандарту цей знак не має. Місцеві батьківські чи сусідські асоціації можуть розфарбовувати та прикрашати фігурки на власний розсуд. Для багатьох створення характерної фігурки стало самоціллю.

За даними Національного інституту управління земельними ресурсами та інфраструктурою (NILIM) Японії, порівняно з піковими показниками 1970 кількість смертей на дорогах країни зменшилася на 25%. Свій внесок у це зробив й «Тобідасі Бой».

Джерело: Авто Центр

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація