Мобілізація автотранспорту - все, що про це треба знати

Мобілізація автотранспорту - все, що про це треба знати

04 вересня 2022
0

Українські військові тепер мають право вилучати автотранспорт не лише у підприємств усіх форм власності та органів влади та самоврядування, а й у звичайних громадян.

Закон про зміни до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» днями підписав президент України Володимир Зеленський.

Порядок такої мобілізації транспортних засобів регулює Положення про військово-транспортний обов'язок, затверджене Постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2000 № 1921, в якому зазначено перелік тих, у кого автомобіль забрати не можуть.

До таких винятків належать дипломатичні та консульські установи інших держав, представництва міжнародних та іноземних організацій, іноземці та люди, які взагалі не мають громадянства.

Від необхідності передавати свою техніку військовим звільняються підприємства, організації та установи, які мають високу суспільну значимість і ті, які вже виконують мобілізаційні завдання. Для цього треба буде надати підписаний договір із Міноборони.

Порядок передачі техніки передбачає і процедуру вилучення транспорту. Спочатку кількість техніки, яку необхідно мобілізувати в кожній області, окремо має встановити уряд.

Після цього обладміністрації розподілять цю кількість між районами та містами обласного підпорядкування. І державні адміністрації після цього за дорученням військкоматів поділяють ліміти передачі автомобілів та іншої техніки між підприємствами, організаціями, установами та громадянами.

Мобілізація транспорту проводиться виключно через військкомати, які вручають представнику підприємства чи приватній особі.

Забирати транспорт насильницьким шляхом не передбачається. Після вручення наряду власники техніки мають вибрати, яку техніку вони передадуть на потреби військових, а яка залишиться для виконання господарських потреб.

Джерело: UAMotors

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація