На фестивалі у США показали українську скульптуру з дорожніх знаків

На фестивалі у США показали українську скульптуру з дорожніх знаків

27 серпня 2024
0

На американському фестивалі Burning Man цього року Україна представлена скульптурою, яку створив український художник Олексій Сай. Вона являє собою великі літери, що складаються у фразу «I'm fine». Про це розповів офіційний Instagram України.

«Скульптура реальна, так само як і війна. Я хочу, щоб аудиторія відчула себе ближчою до народу України, який постраждав, і зрозуміла, що ми боремося за власну культуру, за нашу ідентичність», - додає Олексій Сай.

Інсталяція має 32 метри завдовжки, 7 метрів заввишки та важить понад 10 тонн. Художник сподівається, що завдяки масштабам, люди зможуть відчути весь спектр драми, що стоїть за цими знаками. Над скульптурою Сай працював з командою з 25 осіб, багато з яких воювали на фронті.

 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Ukraine.ua (@ukraine.ua)

«Люди стоять і дивляться. Іноді дуже довго. Сміливіші торкаються гострих країв. Багато хто плаче. Здається, наша ідея спрацювала і її почують тут десятки тисяч людей», - розповідає засновник БФ «Повернись живим» Віталій Дейнега.

Інсталяція складається з багатьох предметів, пошкоджених російськими кулями та снарядами. Серед них шматок торговельного центру в Херсоні, дорожні знаки з назвами населених пунктів, частини парканів, воріт, хвірток, сонячних панелей та трансформаторів, шматки спортивних і дитячих майданчиків з Херсонської області та багато іншого. Один зі знаків «Обережно, діти!» зняли біля повністю зруйнованої росіянами школи в Херсонській області, а торговельний центр у місті зруйнували танками у перші дні після початку повномасштабного вторгнення.

На підтримку інсталяції, український військовий DJ Tapolsky зіграє свій DJ-сет, який поєднує голоси українців, що відповідають на питання «Як ти?».

 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Ukraine.ua (@ukraine.ua)

«За допомогою кожного треку я прагну продемонструвати мужність та рішучість нашого народу, щоб наша культурна ідентичність залишалася яскравою та сильною. Наша міць полягає в єдності та непохитній відданості свободі та миру», - розповів DJ Tapolsky.

Олексій Сай - український художник, який працює з різними медіа. Він лауреат загальнонаціональної премії в галузі сучасного мистецтва для молодих українських художників. Роботи Сая є частиною як публічних, так і приватних колекцій, зокрема Ludwig Museum в Будапешті, Музею сучасного мистецтва Одеси. Минулого року Сай разом з архітекторкою й художницею Даною Косміною представив на фестивалі Burning Man скульптуру фенікса-тризуба.

Burning Man - щорічний артфестиваль, що відбувається в американській пустелі Блек-Рок у штаті Невада. Організатори визначають подію як експеримент зі створення спільноти радикального самовираження. Кульмінацією Burning Man є спалення величезної дерев'яної статуї людини в останній день заходу. У 2024 році фестиваль проходить із 25 серпня до 2 вересня.

Джерело: Авто Центр
Фото: Ukraine.ua

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація