На Полтавщині закрили міні-НПЗ, який незаконно торгував пальним

На Полтавщині закрили міні-НПЗ, який незаконно торгував пальним

19 червня 2023
0

У Полтавській області СБУ припинила діяльність міні-НПЗ, який здійснював незаконну торгівлю підакцизним пальним. Про це повідомляє Управління СБУ в області на своїй сторінці у Facеbook.

«Співробітники СБУ викрили масштабну схему незаконної реалізації пального під виглядом безакцизної продукції одним із нафтопереробних підприємств Полтавщини. На момент обшуків на вказаному міні-НПЗ знаходилося більше 280 тисяч літрів пального, готового до продажу, з якого не сплатили податків більше ніж на 1,1 млн гривень», - йдеться у повідомленні.

Як зазначають в СБУ, незаконну схему організували директори двох підприємств. Одне з них закуповувало сировину для виготовлення пального і передавало його на переробку міні-заводу. Останній після переробки за документами повертав оброблену сировину, яка, згідно експертних висновків, була готовим пальним. Потім ділки реалізовували підакцизне пальне під виглядом сировини, не сплачуючи з нього в бюджет визначені законом податки. Крім того, міні-завод не мав спеціального дозволу на право виробництва, зберігання, оптової й роздрібної торгівлі підакцизними товарами.

«Під час обшуків за адресами виробничих потужностей та офісних приміщень зазначених підприємств було вилучено документальні матеріали, мобільні телефони і комп’ютерну техніку, які містять докази протиправної діяльності», - повідомляє прес-служба УСБУ в Полтавській області.

Наразі двом керівникам підприємств повідомлено про підозру у вчиненні за попередньою змовою злочину, передбаченого ч.2 ст.204 Кримінального кодексу України (незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів). Їм загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років з конфіскацією й знищенням незаконно вироблених або придбаних товарів, знарядь виробництва, сировини для їх виготовлення.

Наразі, зазначають в СБУ, тривають слідчі дії для встановлення можливих інших учасників протиправної схеми й притягнення їх до відповідальності. Вирішується питання обрання запобіжних заходів фігурантам і накладення штрафних санкцій на міні-завод за виробництво пального без наявної ліцензії на загальну суму 1 млн грн.

Заходи із викриття і документування протиправної діяльності здійснювали співробітники УСБУ в Полтавській області спільно з ГУ НП в Полтавській області під процесуальним керівництвом Полтавської обласної прокуратури.

Джерело: enkorr

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація