На заправках почав зникати автогаз

На заправках почав зникати автогаз

14 листопада 2023
0

Складна ситуація з імпортними постачаннями газу в країну призвела до локальних випадків відсутності газу на низці АЗК у різних регіонах. Про це повідомляють опитані enkorr представники паливних мереж.

Найбільше помітні перебої з постачаннями у «БРСМ-Нафти». Відсутність автогазу зафіксовано спостерігачами, зокрема в Полтавській, Київській і Харківській областях.

Крім того, без газу залишилися деякі АЗС групи «Приват» (ANP, Avias тощо) у Кіровоградській, Чернігівській і Донецькій областях. За інформацією учасників ринку, в Київській і Харківській областях на більшості станцій групи реалізація ведеться лише за безготівковим розрахунком (талони, смарт-карти).

У Вінницькій області на початку минулого тижня було зафіксовано поодинокий випадок відсутності газу на АЗК.

«Цього тижня газ є на всіх заправках», - прокоментували ситуацію в одній із компаній області.

Про часткові перебої повідомляють і на півдні. Співрозмовник з Миколаївської області зазначив, що газ регулярно зникає тільки на поодиноких безбрендових заправних станціях, тоді як системні мережі забезпечені продуктом.

У місцевостях, де спостерігаються проблеми з постачаннями автогазу, оператори мереж повідомляють про помітне збільшення попиту.

«Продажі зросли на 30-40% порівняно з минулим тижнем. Стрибок попиту у найближчі дні може призвести до зникнення газу і на тих станціях, де він поки ще є», - каже власник невеликої мережі на півдні.

Зі слів трейдерів, через довгі черги на кордоні ритмічність постачань скрапленого газу почала суттєво страждати ще на початку жовтня, а страйк польських перевізників виніс проблему на новий рівень. Оператори нагадують, що український парк газовозів у рази менший за парк паливовозів, які можуть транспортувати ДП і бензин. Саме тому скраплений газ виявився найбільш вразливим для затримок транспорту на кордоні.

Крім того, варто зауважити, що логістичні проблеми по-різному вплинули на операторів ринку залежно від їхнього розміру. Так, для дрібних операторів, що мають 1-2 газовози, нинішні затримки на кордоні стали критичними, оскільки забезпечити безперебійне постачання фактично неможливо. Єдиний варіант - придбати газ усередині країни, але через гіперактивний попит на аукціонах внутрішніх виробників ціни в гуртовому секторі зросли вище за 60 000 грн/т. З доставкою до АЗС вартість аукціонного газу перевищить 34 грн/л, що вже більше від середньої роздрібної ціни у країні 33,54 грн/л.

Ритейлери зазначають, що ситуація може вичерпатися з похолоданням, яке призведе до традиційного зниження попиту на автогаз у роздрібних мережах.

Джерело: enkorr

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація