Новий дорожній знак «Цілуй та йди» шириться Європою

Новий дорожній знак «Цілуй та йди» шириться Європою

07 липня 2024
0

Братислава долучилася до нового європейського проекту безпеки Kiss and Go: в столиці Словаччини поки діє єдина зона зі знаком «Kiss and Go», що в перекладі звучить як «Цілуй та йди».

Зона безпеки, що регулюється цим знаком, підпадає під проєкт школи на вулиці Бардошова з німецькою мовою навчання. На період літніх канікул його зняли, але з 1 вересня знову повернуть на дорогу.

Проєкт «Kiss and Go» не прописаний Законом про дорожній рух, тому тут застосовуються стандартні правила дорожнього руху. Дорожній знак не є офіційним. Однак його беззастережно виконують батьки, котрі вранці привозять дітей до школи на своїх автомобілях.

Сторонні учасники дорожнього руху також пройнялися важливістю проєкту, ніхто не сигналить, не підганяє, не лається, оскільки є повне розуміння того, що започаткована справа позитивно позначилася на швидкості руху.

Раніше перед заняттями в години пік тут були величезні затори, оскільки прямо з дороги батьки відводили малечу до дверей навчального закладу і лише через 5-7 хвилин поверталися до машини. Це сильно стримувало рух і викликало невдоволення як батьків, котрі чекали своєї черги для під’їзду, так й сторонніх до школи водіїв.

ПРОТИ НЕ БУВ НІХТО

З появою нового знака, про встановлення якого заздалегідь було повідомлено на шкільних зборах і що схвально зустріли батьки, проблема заторів зникла. Процес відправлення малечі на заняття пішов значно швидше.

Батьки мають всього 2 хвилини, які відводяться на те, щоб школяр без поспіху вибрався з машини, поцілував маму чи тата і почимчикував на уроки. Звісно, малеча цей шлях проходить під наглядом чергових з учнів старших класів та вчителів.

Проєкт Deutsche Schule Bratislava, спрямований на підвищення безпеки дорожнього руху біля школи, вже вивчається іншими навчальними закладами і, ймовірно, з 1 вересня буде запроваджений багатьма закладами освіти. Головне, батьки не затримуються на місці з автомобілем, не проводжають малюків до дверей.

Натомість відбувається «поцілунок і йди»: маленький школяр цілує батьків на прощання й без них йде на заняття під контролем чергових. Така ініціатива не тільки підвищує безпеку, але й сприяє розвитку духу спільності, взаємодопомоги та, головне, взаємоповаги та зростанню культури учасників дорожнього руху.

KISS ЗА ЄВРОПЕЙСЬКИМИ СТАНДАРТАМИ

Загалом дорожні знаки «Kiss & Go» (Цілуй та йди) та «Kiss & Ride» (Цілуй та їдь) у містах Європи зустрічаються доволі часто. В Іспанії одним з перших проєкт Kiss and Go запустив муніципалітет Логроньо. Це покращило мобільність та безпеку довкола CEIP Navarrete el Mudo та IES Batalla de Clavijo.

Приклад підтримало інше іспанське місто Сан-Хуан-де-Аликанте. Мета така сама: під час входу та виходу учнів біля дверей шкіл зменшено кількість машин, що робить шлях безпечнішими.Тепер досвід запозичують інші міста.

Угорське місто Печі також використовує безпечні зони «Kiss & Go» (угор. Рuszi es menj). Система швидкого паркування відразу стала популярною, батькам подобається, що вони можуть біля школи зручно, швидко та безпечно відправити дитину на уроки. Муніципалітет у співпраці з навчальними закладами облаштував зони «Kiss & Go», які полегшують доступ до дев'яти навчальних закладів протягом навчального року.

Португалія також не лишилася осторонь. Там у багатьох містах, починаючи з Лісабона, створили власні зони «Kiss & Ride», що дозволило розділити рух пішоходів і автомобілів біля входів до шкіл.

Основна мета - уникнути звички зупинятися транспортом у другому ряду вулиці й висаджувати малечу. Це дозволило гарантувати максимальну безпеку під час прибуття та від'їзду школярів.

Такі «двохвилинки» часто можна побачити біля шкіл Баку. Щоправда, в Азербайджані інформаційну табличку супроводжує напис «Dusurt & Get», але зміст від цього не змінився. І хоча водити дитину до школи - це місцева традиція, що створювала ранкові затори, новий знак зняв надмірну опіку й суттєво допоміг прискорити рух транспорту біля школи

Початкова школа ім. Гете-Кеплера в німецькому Вюрцбурзі створила паркувальні місця «Kiss and Ride», де батьки повинні попрощатися з дітьми, але не супроводжувати їх до парти чи дверей. Таким чином, адміністрація школи обмежила роботу «маминого таксі» з надмірною опікою та знизила пов’язані із цим ризики дорожнього руху.

ЦІЛУЙТЕСЯ НА ЗДОРОВ'Я

«Зона для поцілунків» вказує на дозволену короткочасну зупинку, що дозволяє висадити або забрати пасажира і відразу залишити майданчик, не затримуючи трафік. А цілуватися чи не цілуватися - тут уже, як кажуть, справа кожного. Тим паче, що мова йде не тільки про школи.

Дорожні знаки «Kiss & Go», «Kiss & Ride» все частіше можна побачити біля зупинок громадського транспорту, станцій метро, вокзалів. Тобто там, де найчастіше відбувається стихійне паркування, нагромаджується транспорт та створюються пробки.

А головне полягає в тому, що ці зони дозволяють цілком легально зупиняти авто в тих місцях, де стоїть знак «Зупинка заборонена». На все водієві дається 2 хвилини. Тож довго цілуватися не вийде, хіба що цмокнути й помахати на прощання. За 120 секунд треба встигнути. І жодних «збігати в кіоск» чи «тільки під'їхав» - за перевищення встановленого часу загрожує штраф від 100 євро.

Зони, позначені знаками «Цілуй та йди», можна зустріти в аеропортах. Щоправда, там вони супроводжуються написом «Kiss & Fly» (Цілуй та лети). Тут зазвичай відводиться довший безплатний період для того, щоб ви могли зустрітися або попрощатися з людиною біля термінала.

Часові проміжки на такі проводи чи зустрічі у всіх різні. Наприклад, в аеропорту Фьюмічіно в Римі на це дається 15 хвилин, в аеропорту Париж-Шарль-де-Голль - 10 хвилин, в аеропорту Пальма-де-Мальорка для цього не пошкодували аж півгодини, чого для поцілунків цілком вдосталь. Втім, приємних поцілунків багато не буває…

У Варшаві, скажімо, біля станцій метро працюють зони Kiss and Ride, призначені для обслуговування водіїв, які підвозять своїх близьких чи друзів у громадському транспорті. Місця позначені знаками.

Це - зрозумілі всім інформаційні таблички із символом автомобіля та пасажира, що махає рукою, та барвистою розміткою з великими літерами K+R. Для посадки/висадки відведено лише дві хвилини. Стоянка понад норму - обернеться неприємностями.

В зонах «Kiss and Ride» вокзалів та аеропортів діє правило, що забороняє обмежувати Kiss. Якщо час для обіймів та поцілунків вичерпано, можна продовжити паркування у цій зоні, але вже за певну плату за доволі високими тарифами. За цим там уважно стежать камери. Занадто тривалий прояв почуттів без оплати стоянки може обернутися високим штрафом.

Джерело: 24tv.ua
Фото: Bratislavske noviny

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація