В Білорусі помічені викрадені в Україні машини та цінні речі

В Білорусі помічені викрадені в Україні машини та цінні речі

08 квітня 2022
0

З перших днів війни у містах Білорусі почали помічати цивільні автомобілі зі знаком «V». Особливу концентрацію таких машин можна відзначити у: Мозирі, Гомелі, Речіці, Наровлі, Хойніках та Єльську. Спочатку можна було говорити, що так військові ЗС РФ позначають свої особисті автомобілі, але при цьому на таких машинах практично завжди були відсутні державні номери, що прямо порушенням ПДР.

Через пару тижнів таких машин у Білорусі ставало все більше і вже в середині березня стало ясно, що серед них далеко не всі належать військовим ЗС РФ, а найбільший трафік таких машин на білоруських дорогах був зафіксований 5 квітня, вже після початку відступу військ ЗС РФ із території України. Паралельно з цим моніторингова група проекту «Беларускі Гаюн» почала отримувати дедалі більше повідомлень від жителів України з проханням знайти їхні автомобілі, які були вкрадені мародерами ЗС РФ із тимчасово окупованих територій та згодом вивезені на територію Білорусі.

Сукупність цих фактів не залишила жодних сумнівів, що серед тих машин із розпізнавальними знаками «V», які рухаються з боку України в глиб території Білорусі, є й ті, що вкрадені в українських громадян.

У районі 06:00 5 квітня моніторингова команда «Беларускі Гаюн» зафіксувала велику колонну техніки ЗС РФ, яка рухалася від Гомеля у напрямку кордону Білорусі з РФ. У колоні, крім військової техніки, пересувалися як легкові, так і вантажні цивільні автомобілі без номерів та із розпізнавальним знаком «V». Серед вантажних машин у вічі одразу кинувся автомобіль брендований логотипом української торгової марки «Гаврилівські курчата».

На автомобіль української компанії «Комплекс Агромарс», якій належить цей бренд, були нанесені розпізнавальні знаки «V» і відірвані українські державні номери. Крім того, є велика ймовірність, що у таких вантажівках перевозилося й награбоване в українців майно. Як не можна виключати, що особисті речі громадян України вивозилися з країни та на військових КамАЗах та Уралах ЗС РФ.

Крім викрадених українських автомобілів, про факти мародерства солдатами ЗС РФ говорять інші речі. Наприклад, у Хойниках (Гомельська область, Білорусь) російські військові намагалися обміняти пачки гривень, на що, за словами місцевих жителів, отримали відповідь: «У цьому банку немає такої опції, міняйте в Мозирі».

Проте в інших банках їм гроші все ж таки обмінюють і виникає логічне питання: Чому банки у великих містах змінюють гроші, якщо це стаття кримінального кодексу за скупку свідомо краденого майна? Зазначимо, що якщо ці гроші були викрадені з банків, магазинів чи гаманців звичайних людей, то всі касири є учасниками злочинів.

Про те, що у російських солдатів стало несподівано багато грошей говорять і їхня активність, що різко зросла, в ТЦ «Катапульта» і «Бобровський» у Мозирі (Гомельська область, Білорусь). За словами місцевих жителів, солдати скуповують техніку у магазинах електроніки та золото в ювелірних магазинах, куди вони ходять за покупками групами по 6-10 осіб.

Також є безліч повідомлень місцевих жителів про поведінку та витрати російських військових у розважальних закладах, барах та клубах. Гомельці кажуть, що у таких місцях у прикордонних районах Гомельської області, військових зараз більше, ніж звичайних людей.

Джерело: Motolko.Help Belarus

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація