Пальне в опті дешевшає

Пальне в опті дешевшає

26 грудня 2022
1

За минулий тиждень ціни на бензин просіли в опті на 1,25 грн/л, при цьому вартість дизпального зменшилась на 0,5 грн/л. Про це свідчать дані моніторингу Консалтингової групи «А-95».

На тижні кількість пропозицій високооктану була обмеженою. У п'ятницю, 23 грудня, придбати бензин А-95 можна було в західному регіоні країни в середньому за 42,5 грн/л, а діапазон торгівлі тут був у межах 40-45 грн/л. Також високооктан торгувався в південному регіоні за 43,5 грн/л, проте ресурс тут пропонували одна-дві компанії. У свою чергу, пропозицій «двійки» на цьому тижня на ринку не було зовсім.

«Пропозиції бензинів сконцентровано на кордоні, продавці не мають бажання везти ресурс углиб країни. Митне оформлення ускладнилось, машину, яка простояла на митниці тиждень, усі хочуть швидше продати й піти в новий рейс», - каже один зі співрозмовників enkorr.

Ситуація з дизпальним дещо краща.Оптові партії ДП в кінці тижня пропонувались у середньому за 50,75 грн/л, а торгівля велась у межах 47,5-53 грн/л (-0,5-1 грн/л до 16 грудня).

Найнижчу ціну на дизель зафіксовано в південному регіоні. Тут торгівлю вели в діапазоні 47,5-51 грн/л, а середня вартість знизилася на 1 грн/л, до 49 грн/л, порівняно з минулою п'ятницею. У західному регіоні дизпальне можна було придбати за 48,5-51 грн/л, при цьому середня ціна спустилась на 1,52 грн/л, до 49,75 грн/л. У північних і центральних регіонах цінники на ДП за тиждень скинули 0,5-1,0 грн/л (50-53 грн/л), і в середньому дизпальне в цих областях коштувало 52 і 52,75 грн/л відповідно.

«На ринку відчувається суттєве збільшення попиту, тим паче після того, як у листопаді вибрали всі запаси. Проте оператори не встигають закривати всі потреби клієнтів, вагома причина цього - затримки при імпорті й оформленні пального і напруженість в енергетичному секторі країни», - коментує ситуацію ще один оператор ринку.

За наявними даними, імпорт бензинів за 2 декади грудня склав 116 тис. т, що на 47% більше порівняно з таким же періодом листопада. Для дизельного пального імпорт за цей же період склав 403 тис. т (+28% щодо останнього місяця осені).

«Ресурсна й цінова ситуація на оптовому ринку залежатиме від нормалізації електропостачання, оскільки це напряму впливає на попит і ритмічність імпорту», - вважають у Консалтинговій групі «А-95».

Джерело: enkorr

Обговорення новини

Andriy86  

Поки що на стелах я цього не помітив.

+1-3ВІДПОВІСТИ  

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація