Постачання в Україну скрапленого газу у вересні зросли

Постачання в Україну скрапленого газу у вересні зросли

04 жовтня 2023
0

У вересні на український ринок було постачено 88,8 тис. тонн скрапленого газу, що на 5% більше, ніж у серпні. При цьому через західний кордон було ввезено майже 60% ресурсу, решта - через південний, свідчать дані Консалтингової групи «А-95».

За даними «А-95», у третьому кварталі 2023 року в Україну було відвантажено 257,5 тис. тонн автогазу, що на 14% більше, ніж за аналогічний період торік, але на 38% менше, ніж у третьому кварталі 2021 року. Рекордну кількість продукту за звітний період - 88,8 тис. тонн - було ввезено у вересні.

«Причиною стало зростання цін на імпортний газ і очікування зниження пропозицій через ріст попиту на внутрішніх ринках європейських країн», - зазначили в одній із паливних компаній.

«Ніхто не сподівався на зниження котирувань нафти, яка тоді упритул підійшла до позначки $90 за барель, тому почали активніше скуповувати ресурс», - додали в іншій компанії.

Як зазначають оператори, у вересні значні обсяги газу на українському ринку стримували ріст цін у дрібному гурті, коли, наприклад, у Польщі вони зростали майже щодня. Як повідомляв enkorr, у середині вересня, коли ціни на західному кордоні досягли $788-817/т, більшість імпортерів не здійснювала закупівлю в Польщі, а довантажувала ресурс, який було придбано раніше. Така ситуація збереглася до кінця місяця.

Для українських імпортерів залишалися пріоритетними постачання LPG з Польщі й Румунії. У вересні на них припадало 72% від всеукраїнського імпорту.

Минулого місяця постачання газу з Польщі скоротились на 15%, до 38,2 тис. тонн. Найбільшу частку ресурсу було відвантажено з терміналів компаній Barter, Venor Polska і Unimot. Значно зменшились постачання з терміналів компаній Bialchem Group і Glob Terminal. Як раніше повідомляв enkorr, через попит на польському ринку й зниження постачань через східні кордони у середині місяця компанії Barter і Bialchem Group змушені були припинити реалізацію газу в Україну.

Постачання газу з Румунії у вересні, навпаки, зросли на 27%, до 25,6 тис. тонн. Основними постачальниками залишаються Bulmarket і VPC Trade. Зазначимо, що компанія OMV Petrom відновила постачання газу в Україну після тривалого затишшя.

«Завод довгий час стояв на ремонті, а потім відвантажував ресурс на внутрішній ринок. Зараз з'явилися залишки», - прокоментував один з імпортерів.

Через ріст котирувань Sonatrach на вересень ціни на південному кордоні теж росли, але не так стрімко, як на західному.

Сумарний обсяг постачань із країн Балтії майже не змінився. Протягом місяця, як і на інших напрямках, вартість ресурсу на балтійських терміналах зростала. Наприкінці місяця пропозиції на ринку були обмеженими через зупинку на ремонт на початку жовтня найбільшого литовського постачальника газу в Україну - Мажейкяйського НПЗ - Orlen Lietuva.

Джерело: enkorr

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація