Прибуток Toyota впав майже вдвічі

Прибуток Toyota впав майже вдвічі

14 серпня 2022
0

Toyota Motor Corp прозвітувала про результати першого кварталу поточного фінансового року, що розпочався у квітні і завершився в червні. За три місяці операційний прибуток найбільшого автовиробника впав на 42 відсотки - до 578,66 мільярда єн (4,3 мільярда доларів) з 997,4 мільярда за той же період 2021 року. Виною тому - затяжна нестача деталей, сировини, спалахи коронавірусу та інші проблеми, що змушували скорочувати обсяги виробництва.

Масштаби падіння перевершили найпесимістичніші прогнози: аналітики пророкували Toyota втрату лише 15 відсотків прибутку. Після оголошення результатів кварталу вартість акцій компанії скоротилася на три відсотки - до 2091 єни за штуку.

У Toyota зазначили, що зростання цін на матеріали - в основному сталь та алюміній - коштувало компанії 315 мільярдів єн. За прогнозами, загальні витрати на сировину за підсумками року підскочать на 17 відсотків і становитимуть 1,7 трильйона ієн.

Однак попит на автомобілі залишається стабільно високим, що дає надію на виконання плану випуску 9,7 мільйона машин до квітня 2023 року. У компанії розраховують, що дефіцит мікроелектроніки поступово сходитиме нанівець, як і проблеми з коронавірусом на заводах, що дозволить поступово нарощувати обсяги збирання у другій половині фінансового року.

У першому кварталі Toyota доводилося щомісяця коригувати виробничі плани, скорочуючи їх приблизно на 10 відсотків. Через рваний графік компанія не справляється з попитом і змушена зупиняти прийом замовлень на нові машини, включаючи новий Land Cruiser, і навіть скасовувати вже зібрані заявки.

Чимало у виробника та інших проблем: електрокар Toyota bZ4X довелося відкликати майже відразу після випуску, а його доньці Hino Motors загрожує новий дизельгейт.

Джерело: Toyota

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація