Припарковані машини українців дозволять безкарно переміщати

Припарковані машини українців дозволять безкарно переміщати

24 серпня 2024
4

Верховній Раді пропонують розширити повноваження сил цивільного захисту України та звільнити пожежно-рятувальні підрозділи від відповідальності за пошкоджене за екстрених обставин майно громадян - якщо воно перешкоджало виконанню їхніх обов'язків. Що саме пропонує змінити проект закону №11497 і що про нього відомо?

Що пропонує змінити законопроект

Кожна хвилина, втрачена при ліквідації пожежі чи аварії, може призвести до людських жертв та значних матеріальних збитків, тож підрозділи територіальних органів Державної служби України з надзвичайних ситуацій (ДСНС) мають діяти оперативно й злагоджено - щоб дістатися місця виклику у найкоротший час.

Водночас сьогодні пожежно-рятувальні підрозділи часто стикаються з проблемою хаотичного паркування - коли доступу автомобілів сил цивільного захисту (особливо великогабаритних) заважають залишені під багатоповерховими житловими будинками або на в'їздах у двори машини людей.

Це суттєво ускладнює роботу рятувальників - не дає під'їхати достатньо близько до будинку, перешкоджає доступу до гідранта, заважає розгорнути автодрабину для рятування людей з верхніх поверхів тощо.

Тобто автомобілі, що заважають під'їзду транспортного засобу рятувальників, є суттєвою перешкодою для порятунку людських життів. Однак пересувати їх в інше місце представники ДСНС наразі не мають права.

Виходячи з цього, проект закону №11497 пропонує внести до Цивільного кодексу України та інших законодавчих актів низку змін, які мають на меті:

звільнити сили цивільного захисту України від відшкодування матеріальної шкоди за пошкоджене майно, яке перешкоджало виконанню їхніх обов'язків - якщо дії рятувальників були вимушеними та необхідними для порятунку життів або запобігання матеріальним збиткам

надати право силам цивільного захисту примусово переміщувати транспортні засоби, що заважають проїзду та виконанню покладених на вказані служби завдань - у тому числі з використанням спеціальних технічних засобів

Йдеться про те, що шкода, завдана транспортними засобами ДСНС при проїзді до місць виконання аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт (гасіння пожеж, робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій і т.ін.) відшкодовуватись громадянам не буде.

Крім того, рятувальники отримають право переміщувати припарковані машини (або інші транспортні засоби) примусово - так, щоб вони не заважали виконанню їхніх завдань.

Основне про проект закону

Проект закону №11497 про внесення змін до Цивільного кодексу України та інших законодавчих актів щодо відповідальності за завдану майнову шкоду майну, яке перешкоджало виконанню обов'язків особовому складу сил цивільного захисту, було зареєстровано у Верховній Раді 19 серпня 2024 року.

Ініціатором законопроекту виступив народний депутат Олександр Ковальов (член депутатської групи «Відновлення України»).

Головним комітетом ВРУ з цього питання став комітет з питань правової політики під керівництвом Дениса Маслова.

21 серпня документ було надано для ознайомлення народним депутатам.

У прикінцевих положеннях уточнюється, що закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування (за умови схвалення Верховною Радою та підписання президентом).

Джерело: РБК-Україна
Фото: МВС України

Обговорення новини

Zub8  

Нарешті.За такий закон і я би проголосував

+3-2ВІДПОВІСТИ  
Kuznecov  

Піар та недопрацювання. Лише так можна це назвати.Тих змін, що пропонують - недостатньо. Це не вирішить існуючої проблеми.
1. Що мається на увазі " переміщення ТС, що заважають" ? Як пожежники, приїхавши на виклик будуть цим займатися. А час на це де взяти? Коли вони вже мають, наприклад, гасити пожежу , вони що, на буксирі будуть відтягувати авто? А якщо воно стоїть так, що і заважає, і не можливо перемістити?
2. Потрібно удосконалити норми паркування авто біля будинків. Точніше ввести заборону на паркування в певних межах двору. Ті норми, що зараз існують - дуже розпливчасті. І їх часто ігнорують.
3. Ввести більш сувору відповідальність за порушення цих норм. З однозначною евакуацією авто за порушення.
4. Розширити та уточнити повноваження поліції щодо цього питання. Наразі - вони дуже не охоче реагують на такі порушення. А приїхавши за викликом - не знають, що робити.
Тобто треба боротися з причиною (неналежне паркування авто, що заважає АС), а не з наслідками ( дозволити їх переміщення).
Лише комплексний підхід буде мати результат по цьому питанню.

+2-2ВІДПОВІСТИ  
поціновувач  

Kuznecov, скоріш за все скоро запропонують правку про дозвіл спецслужбам таранити авто, що заважають.

+1ВІДПОВІСТИ  
gorra  

"звільнити сили цивільного захисту України від відшкодування матеріальної шкоди за пошкоджене майно"- бей трощи уничтожай, даже если этого можно не делать...

+2ВІДПОВІСТИ  

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація