Рада ухвалила біоетанольний закон

Рада ухвалила біоетанольний закон

05 червня 2024
0

Верховна Рада в цілому ухвалила закон про обов'язкове додавання біоетанолу в автомобільні бензини. За законопроєкт № 3356-Д проголосувало 235 народних депутатів. Про це поінформував нардеп Ярослав Железняк у Telegram.

Цей закон передбачає запровадження з 1 травня 2025 р. обов'язкової квоти на додавання біокомпонентів в автомобільні бензини на рівні не менше 5% (об'ємних). Ця вимога не поширюється на бензини з октановим числом 98 і вище, а також на бензини, що купуються Державним агентством резерву і Міністерством оборони.

Зокрема за недотримання норм вмісту біопалива в бензинах за кожну тонну відпущеної партії бензинів ним встановлюється штраф обсягом сім прожиткових мінімумів (у попередньому законопроєкті пропонувався штраф на рівні 10 прожиткових мінімумів). За порушення термінів надання інформації про вміст біопалива до семи днів встановити штраф у 100 прожиткових мінімумів, понад сім днів - 150 прожиткових мінімумів (раніше пропонувався один штраф у 200 прожиткових мінімумів за ненадання інформації).

Згідно з документом, ведення обліку і контролю вмісту біокомпонентів у бензинах покладається на Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України.

Нагадаємо, першу редакцію цього законопроєкту депутати реєстрували у листопаді 2019 року, але після того, як документ отримав негативний висновок Головного науково-експертного управління Ради й Мінфіну 20 лютого 2020 року його було відкликано.

Оновлену редакцію законопроєкту було подано до Верховної Ради 17 квітня 2020 р.. У ній серед іншого змінили орган контролю, відповідальний за дотримання закону, розміри й терміни впровадження квот і штрафи.

Джерело: enkorr

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація