Renault передає більшість акцій Nissan французькому трасту

Renault передає більшість акцій Nissan французькому трасту

24 листопада 2023
0

Renault і Nissan завершили знакову угоду, яка збалансувала їхній 24-річний альянс, проклавши шлях до нових відносин після багатьох років гострих суперечок.

Автовиробники оголосили про створення французького трасту, якому Renault передала 28,4% акцій Nissan. Тепер Renault Group і Nissan володіють перехресним пакетом акцій у розмірі 15% із зобов'язаннями щодо блокування і простою виробництва, - йдеться в заяві компаній і молодшого партнера по альянсу Mitsubishi Motors Corp.

Менеджери Renault в останні тижні повторювали, що співробітники більше не повинні ділитися інформацією зі своїми колегами з Nissan, після того, як французький автовиробник оголосив у вересні, що деякі аспекти альянсу будуть ліквідовані до кінця року. Разом з угодою про вирівнювання перехресного володіння акціями на рівні 15%, ці події є найяскравішим свідченням того, що учасники одного з найбільших автомобільних об'єднань у світі все частіше йдуть різними шляхами.

У вересні Renault повідомила працівникам, що відходить від спільних структур з Nissan на користь нового, проектного підходу до спільної роботи. Розпуск спільної закупівельної організації означає, що вони більше не будуть регулярно обмінюватися інформацією з антимонопольних міркувань.

Продаж акцій, що належать трастовому фонду, буде координуватися з компанією Nissan, яка матиме право першої пропозиції на купівлю акцій. Трастовий фонд не буде зобов'язаний продавати акції протягом певного або заздалегідь визначеного періоду часу.

Нова угода про створення альянсу, представлена інвесторам у Лондоні в лютому, була укладена після місяців напружених переговорів, які ледь не зірвалися наприкінці минулого року через суперечки щодо інтелектуальної власності та розбіжності в оцінці вартості підрозділу Renault з виробництва електромобілів та програмного забезпечення Ampere, в який Nissan погодився інвестувати.

Альянс існує з 1999 року, коли Renault врятувала Nissan грошовими вливаннями, і ці дві компанії створили одне з найбільших автомобільних партнерств в галузі. Суперництво і взаємні підозри зростали з роками і досягли апогею, коли колишній лідер Карлос Гон відкрито розглядав можливість злиття двох компаній, що сприяло його падінню.

Як повідомив фінансовий директор Renault Тьєррі Пітон під час щоквартального дзвінка аналітикам минулого місяця, Renault планує використати кошти, отримані від продажу частки в Nissan, для подальшого інвестування в Ampere, підрозділ спортивних автомобілів Alpine, а також в підрозділ з переробки відпрацьованих автомобілів.

«Для нас це питання розподілу капіталу на речі, які забезпечать кращу віддачу від інвестицій порівняно з тим, що ми отримуємо або що ми очікуємо отримати від Nissan», - сказав Пітон.

Джерело: AUTO-Consulting
Фото: Reuters

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація