Роздрібні ціни на газ зростають

Роздрібні ціни на газ зростають

09 липня 2024
0

Із 1 по 8 липня середня вартість скрапленого газу зросла на 0,18 грн/л, до 26,78 грн/л. Про це свідчить моніторинг Консалтингової групи «А-95».

Основні зміни відбулися в мережах середнього цінового діапазону, де ціни на газ збільшилися на 0,10-0,80 грн/л..

Найбільше, в середньому на 0,80 грн/л, здорожчало пальне в державній мережі «Укрнафта», найменше - 0,10 грн/л - Marshal, де вартість ресурсу зросла тільки в Київській і Харківській областях.

Збільшилися ціни на газ і у дискаунтерів - «Авантаж 7» і «БРСМ-Нафта» - на 0,20 грн/л і 0,29 грн/л відповідно. На АЗК останнього вартість по мережі змінилася нерівномірно: найбільше здорожчало в Одеській області (+1 грн/л), найменше - в Херсонській (+0,10 грн/л), у Полтавській і Сумській - залишилися без змін.

Преміум мережі поки що не переглядали ціни на стелі, тому відрив між їхньою вартістю і дискаунтерами станом на 8 липня скоротився на 0,25 грн/л - до 2,79 грн/л.

Загалом по країні найсуттєвіші зміни відбулися у Вінницькій, Закарпатській, Івано-Франківській і Київській областях, де газ здорожчав у середньому на 0,26 грн/л. А ось оператори Сумської області і частково Полтавської тримали ціни без змін.

Головний драйвером цін на газ на АЗК стало значне зростання вартості ресурсу в гурті. Так, з початку липня скраплений газ в опті здорожчав на 2500 грн/т або 1,35 грн/л, до 41 010 грн/т (22,15 грн/л).

Зростання закупівельних цін поки що не позначилося на роздрібі. За рахунок маржі мережі втримували вартість від суттєвішого здорожчання, рятуючи реалізацію. Тим паче, маржа дозволяла. Зі слів операторів, у червні «чиста» маржа на газ у середньому становила 3-3,5 грн/л, що досить непогано, враховуючи, що для ринку «звичним показником» є 1,5-2 грн/л.

Скоріш за все, ціни на ресурс і надалі поступово зростатимуть вслід за гуртовими.

«Поки спостерігаємо, але собівартість зростає, тому довго втримувати не зможемо», - розповів один з операторів.

Джерело: enkorr
Фото: ОККО

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація