Розтягування маршрутів через страйк призводить до здорожчання імпорту пального

Розтягування маршрутів через страйк призводить до здорожчання імпорту пального

14 листопада 2023
0

Страйк, вчинений польськими перевізниками, заблокував роботу трьох важливих для українських паливних компаній кордонних пунктів пропуску. Це спричинило уповільнення доставки нафтопродуктів із Польщі, Німеччини й країн Балтії. Найбільш критична ситуація спостерігається з транспортуванням скрапленого газу - автошляхами Польщі на український ринок надходило понад третину загального обсягу імпорту.

Високі ціни на газ на внутрішньому ринку й порівняно низькі за кордоном дають змогу українським імпортерам вибудовувати обхідні маршрути доставки продукту з польських і балтійських базисів.

Кілька компаній повідомили enkorr, що в багатьох газовозів, які прямують до Польщі, закордонна подорож тепер починається в Словаччині або навіть у Румунії.

«Наша машина вирушила через північ Румунії в Польщу. Це наша перша спроба так їхати, тож подивимося, як воно буде», - каже невеликий трейдер.

Подовження шляху позначається на вартості транспортування, але на тлі високих цін на внутрішньому ринку постачання імпортного газу все одно вигідна справа.

«Їхати в Польщу через Румунію доводиться на два дні довше, а логістичні витрати такі, якби ти їхав у країни Балтії», - каже київський імпортер скрапленого газу.

Учасники ринку також зазначають, що з огляду на логістичні проблеми українських компаній постачальники газу у Сербії, Хорватії й Словаччині підняли ціни пропозиції на кілька десятків євро/т.

Розрахунки показують, якщо привезти скраплений газ із терміналу Пьотркув-Трибунальський через північ Румунії, кінцева ціна на партію продукту у Києві зросте приблизно на $130/т, або на 3 грн/л. А у разі транспортування бензину з Мажейкяйського НПЗ через Польщу, Словаччину, Угорщину й Румунію привезти бензовоз коштуватиме на $140/т (+4,6 грн/л) дорожче порівняно з тим, якби маршрут пролягав через звичний КПП «Ягодин - Дорогуськ».

Утім, трейдери зазначають, що зворотня дорога може бути коротшою, оскільки перевізники можуть заїхати в Україну, обравши інший КПП.

Джерело: enkorr

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація