ЄС погодив текст угоди з Україною про лібералізацію автоперевезень

ЄС погодив текст угоди з Україною про лібералізацію автоперевезень

15 червня 2022
0

Європейська комісія погодила фінальний текст спеціальної угоди про лібералізацію перевезень автомобільним транспортом Україна - ЄС. Вона передбачає скасування дозвільної системи на двосторонні та транзитні перевезення українськими перевізниками, повідомила пресслужба Міністерства інфраструктури.

«Ми зможемо суттєво покращити та прискорити логістику між Україною та ЄС. Це критично важливо саме зараз, коли в умовах блокади морських портів українська економіка повністю залежить від стабільної логістики на західних кордонах», - заявив міністр Олександр Кубраков.

Угоду планують підписати у кінці червня.

Обмежена кількість дозволів на міжнародні перевезення була великою проблемою для українських перевізників упродовж останніх п'яти років.

Після підписання 2016 року угоди про зону вільної торгівлі товарообіг України з країнами Євросоюзу зріс майже вдвічі, а кількість вантажоперевезень автомобільним транспортом - на 42%. Водночас кількість дозволів на міжнародні перевезення до окремих країн ЄС не тільки не збільшувалась, а навіть скорочувалась.

Після нападу Росії у 2022 році обсяг експорту автомобільним транспортом і потреба в міжнародних дозволах виросла у кілька разів. Поки що цю проблему вирішують тимчасовим скасуванням на вантажні перевезення. Дозволи скасували Австрія, Угорщина, Італія, Латвія, Естонія, Болгарія, Німеччина, Данія, Литва, Румунія, Греція та Словаччина.

Підписання спеціальної угоди взагалі скасує необхідність отримання дозволів.

Джерело: LIGA.net

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація