Що таке термостат автомобіля, його функції, типи, заміна

Що таке термостат автомобіля, його функції, типи, заміна

07 березня 2023
0
Інформація розміщена на правах реклами або надана партнерами:

Термостат автомобіля - це компонент системи охолодження, який виконує дві основні функції - він повинен якнайшвидше нагріти двигун до оптимальної температури, а потім підтримувати цю температуру на оптимальному рівні.

Найпопулярніший тип термостатів регулює подачу охолоджувальної рідини до радіатора повітряного охолодження. Такі термостати використовують камеру, яка містить воскову гранулу, що плавиться і розширюється при встановленій температурі. Цей процес приводить в дію шток, який при перевищенні робочої температури відкриває клапан, пропускаючи більше теплоносія в радіатор. Робоча температура визначається складом воску.

Проблеми в роботі термостата

Прислухаючись до роботи вентилятора охолодження, можна швидко і просто визначити, чи працює система охолодження вашого автомобіля з максимальною ефективністю чи ні. Якщо ви чуєте, як вентилятор вмикається в прохолодний день, або якщо вентилятор працює після навіть короткого запуску, є велика ймовірність, що рівень охолоджувальної рідини в автомобілі знизився, або є несправність термостата.

Варто дати системі охолодження автомобіля охолонути, щоб можна було точно перевірити рівень рідини в розширювальному бачку - він повинен знаходитися між позначками H і L на боковій стінці бачка.

Якщо рівень охолоджуючої рідини низький, варто перевірити стан гумових трубок охолодження автомобіля. Вони ведуть від радіатора до розширювального бачка і від двигуна до радіатора. Вібрації, викликані рухом автомобіля, можуть призвести до зносу трубок, якщо вони труться об інші компоненти, і якщо на трубках є якісь випуклості, їх слід негайно замінити і видалити повітря з системи.

Якщо в системі охолодження вашого автомобіля немає витоків, швидше за все, проблема полягає в термостаті, який необхідно замінити.

Заміна термостата

ВАЖЛИВО - заміна термостата повинна бути призначена для вашого конкретного автомобіля, тому що інший відкалібрований термостат може призвести до перегріву або переохолодження двигуна і завдати йому непоправної шкоди.

Типи автомобільних термостатів

На ринку можна купити термостат різних типів:

  • Традиційні механічні термостати отримали подальший розвиток. Такі пристрої не містять жодної електронної системи і працюють завдяки розширенню інкапсульованого воску. При підвищенні температури віск розширюється і, таким чином, заслінка, яка відкриває канал, рухається. Навпаки, при охолодженні віск знову стискається, закриваючи люк.
  • Термостати в корпусі (електричні) - це вбудовані термостати в оптимально спроектованому корпусі. Інший варіант - терморегулятори з картковим керуванням: безпечний вибір для більшої ефективності. Термостат з електричним керуванням (також званий термостатом, керованим за допомогою карти) забезпечує більш широку і швидку роботу в порівнянні з традиційними термостатами. Вони регулюються через систему керування двигуном.
  • Гідравлічний термостат - це сучасний і самий складний тип термостата, який використовує гідравлічний пристрій для регулювання температури двигуна. Він працює на основі зміни тиску рідини, який відкриває або закриває клапан.

При оформленні замовлення на новий термостат радимо проконсультуватись з фахівцем - який тип термостату оптимально підійде до вашого автомобіля.

Як перевірити, чи не працює автомобільний термостат

Несправний або заблокований термостат може призвести до перегріву двигуна. Це може призвести до значного пошкодження двигуна. Ось деякі з проблем і симптомів несправності автомобільного термостата та пошкоджень, які він може спричинити:

  • Перегрів двигуна або занадто холодний двигун. Якщо термостат не працює, показник термометра буде виходити за межі діапазону, в якому він повинен бути. Тому варто стежити за показниками термометра на приладовій панелі.
  • Зміни температури двигуна. Нестабільні коливання температури також можуть свідчити про несправність і погану роботу двигуна.
  • Підтікання охолоджувальної рідини навколо корпусу термостата або під автомобілем також може свідчити про витік охолоджувальної рідини, який може бути викликаний тим, що термостат не пропускає охолоджувальну рідину, коли він застряг у закритому положенні.

При належному і вчасному обслуговуванні системи охолодження вашого автомобіля, використанні якісного антифризу, недопущенні змішування або заливання води в контур, довговічність двигуна авто збільшиться і зменшиться витрата палива та викиди забруднюючих речовин в атмосферу. Отже, важливість термостата не можна недооцінювати.

Замовити термостат для легкових і вантажних автомобілів легко та зручно, з безкоштовною доставкою у ваше місто ви можете в інтернет-магазині автозапчастин з гарантією від виробника.

Джерело: AutoDoc

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація