Системні оператори АЗС продовжують стримувати ціни на бензин та дизпаливо

Системні оператори АЗС продовжують стримувати ціни на бензин та дизпаливо

07 листопада 2022
0

Найбільші українські мережі АЗС продовжують стримувати роздрібні ціни на бензин та дизельне пальне попри коливання оптового ринку. Разом цим через зростання попиту на автогаз з боку промислового сектору в жовтні в Україну імпортували рекордний об'єм цього виду пального.

«Поки що великі мережі АЗС не збільшують роздрібні ціни на пальне. Хоча з огляду на тренди на оптовому ринку, ціни на дизельне пальне мали б піти догори. Я думаю, що є певна домовленість великих гравців з урядом, оскільки в цьому році вони отримали багато привілеїв цього року», - каже аналітик профільного видання «НафтоРинок» Олександр Сіренко.

Сіренко зазначає, що ситуація дещо відрізняється на ринку скрапленого газу, де через значний попит з боку промислового сектору ціни дещо динамічніші.

«Поточний тренд на ринку автогазу можна пояснити лише великим попитом з боку промислового сектора. Наразі промисловість споживає понад 10% всього автогазу, хоча зазвичай цей показник не перевищував 5%. Якщо у вересні до введення акцизу в Україну імпортували рекордний об'єм світлих нафтопродуктів, то в жовтні був рекордний імпорт скрапленого газу», - каже Сіренко.

За словами засновника групи «Прайм» Дмитра Льоушкіна, на оптовому ринку дизельного пального на заході України, ціна на 1 грн/л вище ніж на півдні.

«Через те, що польські трейдери тримають свої премії доволі високими, ціни на дизпаливо в опті на заході країни, де пальне імпортують з Польщі на 1 гривню вище ніж на півдні, де його імпортують з Болгарії та Ромунії», - каже бізнесмен.

За його словами, на ринку вживаної техніки в Україні починають з'являтися повідомлення про продаж автоцистерн, хоча раніше знайти автоцистену було досить складно.

«Ті, хто зайшов в бізнес імпорту палива влітку, коли ринок був на піку, зараз починають думати про вихід з бізнесу та продавати свої автоцистерни. Хоча пропозицій і небагато ця тенденція свідчить про можливе скорочення кількості гравців на оптовому ринку палива», - каже Льоушкін.

В свою чергу Сіренко вважає, що говорити про скорочення гравців на ринку поки зарано. Через попит на автогаз з боку промисловості невеликі трейдери знайшли спосіб торгувати навіть в умовах скорочення маржі на бензин та дизпаливо.

«Я думаю, що скорочення гравців на ринку слід очікувати ближче до грудня, коли попит на два ключових види палива - дизель та скраплений газ суттєво впадуть», - каже експерт.

Джерело: delo.ua

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація