Словаччина погрожує призупинити постачання пального в Україну

Словаччина погрожує призупинити постачання пального в Україну

22 липня 2024
0

Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо провів телефонну розмову з українським колегою Денисом Шмигалем, під час якої розкритикував включення до санкційного списку російської компанії «Лукойл», нафту якої також використовує НПЗ Slovnaft. Про це повідомляє Ukrainian Business News із посиланням на словацьке видання TASR.

Фіцо вважає ці санкції «безглуздими», оскільки, на його погляд, вони завдають шкоди не москві, а насамперед окремим країнам ЄС.

«Словаччина не має наміру бути заручником українсько-російських відносин, і рішення українського президента означає, що словацький нафтопереробний завод (НПЗ) Slovnaft, який входить до складу угорської групи MOL, отримає на 40% менше нафтопродуктів, ніж потрібно для обробки», - сказав Фіцо.

З його слів, це не тільки вплине на ринок Словаччини, але й може призвести до припинення постачань в Україну нафтопродуктів, вироблених на Slovnaft, що, як зазначив Фіцо, становить майже 10% від усього українського споживання. У червні Україна значно розширила санкції проти «Лукойлу», зокрема заборонила транзит його продукції через Україну.

За даними Консалтингової групи «А-95», в січні-червні 2024 року зі Словаччини в Україну було імпортовано 12 тис. т бензинів, 11 тис. т дизельного пального і 7 тис. т скрапленого газу.

Джерело: enkorr
Фото: Slovnaft

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація