Стабільність на ринку: роздрібні ціни на пальне залишаються незмінними

Стабільність на ринку: роздрібні ціни на пальне залишаються незмінними

08 липня 2024
0

З початку липня ціни на світлі нафтопродукти в більшості мереж залишилися без змін. Не виключено, що невдовзі ця стабільність може скінчитись. Принаймні дехто з нижнього цінового діапазону вже починає посмикуватись під впливом змін на зовнішньому і валютному ринках.

З 1 по 5 червня європейські котирування бензину збільшилися на $30/т або 1,09 грн/л, дизелю - на $10/т (0,41 грн/л).

Це оперативно вплинуло на гуртові ціни, які попри значну кількість пропозицій зросли на бензини на 0,80 грн/л, на дизпальне - на 0,23 грн/л.

Тим часом роздріб зростати не поспішав: А-95 додав всього 2 коп./л (56,60 грн/л), дизельне пальне - 14 коп./л (52,80 грн/л). Тобто пальне в роздробі не відіграло здорожчання в гурті.

Це стало можливим за рахунок запасу по маржі та дешевих залишків. Нагадаємо, в червні середня маржинальність бензину зросла порівняно з травнем на 1,75 грн/л, до 8,36 грн/л. Водночас в дизельному пальному, навпаки, зменшилася на 1,22 грн/л, до 8,38 грн/л, але все одно залишається вищою за середній показник 2023 року.

Зміни в цінах на бензин (+0,40-0,60 грн/л) відбулися на стелах мереж Mango, Олас, ZOG і VostokGaz.

Останній - переглянув і вартість дизпального, збільшивши її на 0,40 грн/л, до 54,39 грн/л. До нього приєдналися «Фактор», точково «БРСМ-Нафта» і група «Приват» (див. табл).

Найсуттєвіше - в середньому на 1,19 грн/л - здорожчало пальне в консолідованій мережі «Приват». Вартість ресурсу компанії в залежності від області зросла на 0,55-2,5 грн/л. Найбільше додав дизель в Одеській області, найменше - в Хмельницькій. Але є і регіони, які не зазнали змін.

Слід відмітити національну мережу AMIC, яка в Київській області зменшила вартість бензину А-95 і дизелю на 0,50 грн/л, до 55,99 грн/л і 50,99 грн/л відповідно, залишивши інші області без змін.

Ціноутворення в преміум і дискаунт мережах призводить до сталої різниці між вартістю «світлих» в цих сегментах. Станом на 8 червня, в бензині вона становить 7,57 грн/л, в дизельному пальному - 6,71 грн/л.

Щодо попиту, то зі слів операторів, останнім часом коливання в проливах стабільно становлять +/- 1-4% як в одну так і в іншу сторону.

«Закупівельні ціни впевнено зростають, дешевші залишки вимиваються, тому, скоріш за все, найближчим часом все більше мереж середнього і нижчого цінового діапазону переглянуть свої ціни», - зазначили в одній із паливних компаній.

Джерело: enkorr
Фото: ОККО

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація